Det hållbara kitet: När second hand blir första klass
Rustan Nilsson bloggar kring Sysavs kampanj "Nej till onödig grej". Om hur vi kan ge hållbara gåvor och visa äkta omtanke - om både människor och planeten.
Rustan Nilsson bloggar kring Sysavs kampanj "Nej till onödig grej". Om hur vi kan ge hållbara gåvor och visa äkta omtanke - om både människor och planeten.
Sedan EU lanserade Plaststrategin 2018 har plast hamnat i centrum för debatten om cirkulär ekonomi. Strategin syftar till att minska klimatpåverkan, nedskräpningen i haven och vårt beroende av fossila bränslen, samtidigt som miljön skyddas. FN:s medlemsländer har förhandlat kring ett nytt globalt plastavtal och i höst hålls det som sägs vara den sista förhandlingsomgången i Sydkorea.
Sysav och Öresundskraft ordnade ett fullsatt seminarium i Almedalen, där EU-parlamentariker, riksdagspolitiker, Fossilfritt Sverige och nätverket KLIMPO diskuterade utmaningar och möjligheter med CCS på avfallskraftvärmeverk.
Sysavs avfallskraftvärmeverk är en av Sveriges största utsläppare av koldioxid. 2022 minskade de totala koldioxidutsläppen något jämfört med föregående år, samtidigt har den fossila andelen ökat med cirka två procent. Mer plast i avfallet som energiåtervinns är den största orsaken till ökningen.
Du kanske känner igen argumentet "det är inte lönt att sopsortera för det blandas och bränns upp i alla fall". Faktum är att genom att sortera dina sopor väl kan det tas omhand på ett säkert sätt och det mesta återvinnas. Här är därför fyra argument varför du bör sopsortera.
Under Almedalsveckan tog Sysav chansen att samla politiska representanter för att diskutera hur vi kan skapa världens mest hållbara region. En diskussion som mynnade ut i en rad konkreta tips och inspiration, men också debatt.
Sysav satte frågan om återvunnen energi på agendan i Almedalen. Inför en intresserad publik anordnades ett seminarium, med representanter från bland annat Naturvårdsverket, KTH och Öresundskraft, för att diskutera framtidens energi.
Avfall är en komplex fråga, och det krävs att man kan hålla mer än en tanke i huvudet samtidigt. För att gå mot en cirkulär ekonomi och bättre återvinning krävs styrmedel uppströms. Och för det avfall som inte kan eller bör återvinnas på annat sätt är energiåtervinning en klimatsmart behandlingsmetod.
Erfarenheterna visar att fler människor sorterar ut mer och bättre till återvinning när tillgängligheten ökar. Fastighetsnära insamling av förpackningar och tidningar är bra för det hållbara samhället.
Hållbar, återvunnen, fossilfri, grön? Det används många olika begrepp om energi. Har återvunnen energi någon plats i en cirkulär ekonomi? Hur ser framtiden ut för all plast i vårt samhälle? Kan man kräva fossilfri uppvärmning och samtidigt slänga plast i soptunnan? Välkommen till vårt seminarium i Almedalen den 3 juli.
Som miljöpedagog träffar jag väldigt många människor. De flesta undrar vad just DE kan göra. För vad innebär det att leva hållbart, på riktigt? Är vi beredda att göra omställningen från 4,2 till det enda jordklot vi faktiskt har? Använder vi sopsorteringen som en snuttefilt när det är långt mer obekväma förändringar som måste till? Det är dags att höja blicken från soppåsen!
Hur skulle Skåne kunna bli världens mest hållbara region? Vilka är våra största utmaningar? Var kan vi få störst effekt? Vad kan vi göra tillsammans? Välkommen till vårt seminarium i Almedalen den 4 juli! Vi frågar ut politiker och tjänstemän om vad som krävs för en grönare framtid och vilka samhällstrender som kommer att påverka. Kairos Future modererar diskussionen.
Sysav väntar nu på att regeringen skyndsamt ska starta upp den aviserade biogasutredningen och införa långsiktiga spelregler och förutsättningar för svensk biogasproduktion och användning.
Regeringen har skickat en promemoria med ett antal förslag som förtydligar producentansvaret för förpackningar och returpapper. Förslaget innebär att fastighetsnära insamling blir huvudregel.