Gå direkt till innehåll
Sysavs ägarkommuner samlar in matavfall från hushållen som Sysav behandlar i en förbehandlingsanläggning till slurry.
Sysavs ägarkommuner samlar in matavfall från hushållen som Sysav behandlar i en förbehandlingsanläggning till slurry.

Pressmeddelande -

Regeringens biogasstöd kan påskynda mot ett fossilfritt samhälle

Det är glädjande att regeringen i vårbudgeten under 2018 avsätter 270 miljoner kronor för att stärka svensk biogasproduktion som idag konkurrerar med importerad biogas som får dubbla subventioner. 

Detta visar att regeringen hörsammat hotet mot den svenska biogasproduktionen och vidtagit åtgärder. Eftersom stödet bland annat omfattar rötning av matavfall tror vi att detta kommer att öka intresset för den slurry vi producerar från det matavfall som samlas in i våra delägarkommuner.

Sysav väntar nu på att regeringen skyndsamt ska starta upp den aviserade biogasutredningen och införa långsiktiga spelregler och förutsättningar för svensk biogasproduktion och användning.

Med rätt förutsättningar kan det byggas fler biogasanläggningar och produktionen av såväl biogas som biogödsel kan öka kraftigt och påskynda omställningen till ett fossilfritt samhälle och en cirkulär ekonomi.

Fakta

Sysavs ägarkommuner samlar in matavfall från hushållen som Sysav behandlar i en förbehandlingsanläggning till slurry. Slurryn skickas sedan till en biogasanläggning för produktion av biogas och biogödsel. Sysav vill sluta kretsloppet mellan stad och land, och kvaliteten på matavfallet är av stor vikt för att få en kvalitativ biogödsel till åkrarna som ersätter konstgödning. Biogasen används till fordonsbränsle. För varje kilo matavfall kan man köra nästan två kilometer, enligt en rapport från Avfall Sverige.

Det nationella målet är att minst 50 procent av hushållens matavfall ska samlas in och behandlas biologiskt år 2018. Sysavs ägarkommuner uppnådde målet vid årsskiftet 2017-2018.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om oss

Sysav, Sydskånes avfallsaktiebolag, tar emot, återvinner och behandlar avfall från hushåll och industrier i södra Skåne. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer.

Vi erbjuder en säker och trygg avfallshantering, där återanvändning och återvinning av material och energi maximeras på ett kostnadseffektivt sätt med miljö och resurshushållning i fokus.

Sysav har två dotterbolag, Sysav Industri AB och Sysav Utveckling AB. Sysav Industri AB har specialiserat sig på att hantera avfall från industrier och företag. Sysav Industri AB erbjuder även rådgivning och tar emot internationella förfrågningar om avfallshantering. Sysav Utveckling AB arbetar med forskning och utveckling.

Sysav ägs av 14 kommuner.

Kontakter

Gunilla Carlsson

Gunilla Carlsson

Public Affairs & International Relations 0734-396034

Relaterat innehåll

​Klimat- och miljösmart succé för insamling av fallfrukt

​Klimat- och miljösmart succé för insamling av fallfrukt

Under augusti, september och oktober lämnades fallfrukt in separat på Sysavs samtliga återvinningscentraler. Det blev en riktig succé och 155 ton fallfrukt samlades in, nästan 50 ton mer än förra året. Resultatet blev biogas motsvarande 16700 liter bensin och 140 ton biogödsel. Mängden biogas motsvarar ca 15 bilars drivmedelsförbrukning under ett år.

I Sysavs kraftvärmeverk i Malmö produceras 60% av fjärrvärmen till Malmö och Burlöv.

​En skatt på förbränning ger dyrare avfallshantering, inte bättre!

En skatt på avfall till förbränning kommer inte att leda till ökad materialåtervinning, inte heller till att minska avfallsmängderna. Däremot kommer kommuner och företag få ökade kostnader. Regeringen borde snarare jobba för att införa en striktare kemikalielagstiftning och tillse att de produkter som sätts på marknaden ska vara möjliga att materialåtervinna, och därmed inte behöva förbrännas.

Mellan den 18 augusti och 22 oktober samlar Sysavs återvinningscentraler in fallfrukt som i slutändan förvandlas till biogas och biogödsel.

Låt dina ruttna äpplen göra nytta - insamlad frukt blir biogas.

Sysavs återvinningscentraler samlar mellan den 18 augusti och 22 oktober in fallfrukt i specialkärl. Den ratade frukten kommer i företagets anläggning för matavfall att beredas för att så småningom förvandlas till biogas och biogödsel. Så även bortsorterad och rutten frukt kan göra stor nytt för miljön.

Mellan den 15 augusti och 30 oktober kunde fallfrukt lämnas in separat på återvinningscentralen och förädlas till biogas.

​Pallandet gav resultat

Sedan starten 2014 har nästan 450 ton fallfrukt samlats in på Sysavs återvinningscentraler. Att kunderna har lämnat in sin fallfrukt separat har bidragit till fina klimatvinster eftersom produktionen av biogas bidrar till minskade koldioxidutsläpp. Framförallt för att biogasen kan ersätta bensin och diesel som drivmedel för bilar och bussar.

Frukta inte den fallna frukten

Frukta inte den fallna frukten

Snart fylls gräsmattorna i trädgårdarna med fallfrukt. Men istället för att låta den ruttna bort kan den nyttjas som biogas och biogödsel.