Gå direkt till innehåll
Rustan Nilsson bloggar om Sysavs kampanj " Nej till onödig grej"
Rustan Nilsson bloggar om Sysavs kampanj " Nej till onödig grej"

Blogginlägg -

Det hållbara kitet: När second hand blir första klass

Ah, presenter! Finns det något som så smidigt förenar kärlek och frustration? Vi vill ju alla ge den där perfekta gåvan – något som säger "jag tänkte verkligen på dig" men inte skriker "jag bidrar personligen till överkonsumtion och klimatångest".
Och i år förväntas dessutom julhandeln öka med 1,5 miljarder kronor!

Det är här Sysavs kampanj ”Nej till onödig grej – det hållbara kitet” kommer till undsättning. Här handlar det om att ge smart och hållbart, att skaka av sig slit-och-släng-normerna och omfamna en ny typ av gåvor som inte bara levererar glädje, utan även skickar ett vänligt finger åt vår köp-och-släng-kultur.

Sysav säger nämligen: varför köpa nytt när vi kan återbruka, fixa och laga? Och kanske viktigast av allt – varför köpa en pryl som mest ser snygg ut i hyllan när du kan ge en present som faktiskt kommer till användning?

Årets hållbara julklapp

Ett hållbart kit är en gåva som fortsätter att ge, och med second hand eller lite hederligt "hemmapular-reparation" blir det dessutom en berättelse i sig. Så nästa gång du tänker ge bort ett träningskit – varför inte en begagnad yogamatta med en spännande fläck som inspirerar till både träning och spekulation? Eller ett brädspels-kit för hela familjen med ett gammalt monopolspel, där många innan dig har fått betala ockerhyra på Norrmalmstorg. Släng med en påse chips i paketet så har ni en helkväll!

”Åh nej”, säger du nu. ”Inte kan jag väl ge bort något med en fläck på?”

Vad är egentligen renast?

Nej, det känns kanske lite konstigt, till och med äckligt. Men nu ber jag dig att stanna upp och fundera över det märkliga i att vi tenderar att tycka att begagnade saker, till exempel kläder, är äckliga. Särskilt om de har en liten fläck som inte vill gå bort, trots att de är tvättade och egentligen helt rena.
Detta medan vi ser ett nytt plagg från butiken som rent och fräscht – trots att det i själva verket kanske innehåller en hel del kemikalier, som kan vara både hormonstörande och cancerogena.
Vad är egentligen renast? Kontemplera över det när du sitter i din lotusställning!

Utmana normer

Att ge bort återbrukade gåvor kan kanske kännas som att utmana sociala normer en smula, men det är ju egentligen precis det vi behöver göra. Vi lever i en era där status alltför ofta mäts i mängden nya prylar, men att ge en hållbar present är som att säga: ”Du är värd en present med historia, med hållbarhet och en skvätt omtanke för både planeten och framtiden.”
Och låt oss vara ärliga – inget säger kärlek som en gåva som krävt både eftertanke och ett besök i second hand-affären.

Så släpp köpsuget, omfamna det återbrukade och våga skapa ett hållbart kit som sprider glädje och miljömedvetenhet i lika delar. Och om mottagaren ändå föredrar en sprillans ny pryl? Då får de själva stå för konsumtionssamvetet.

Namaste och God Jul!

Signerat Rustan Nilsson, miljöpedagog och poddare

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Rustan Nilsson

Rustan Nilsson

Miljöpedagog 0406352244