Gå direkt till innehåll
Det mesta kan återvinnas om avfallet är välsorterat.
Det mesta kan återvinnas om avfallet är välsorterat.

Blogginlägg -

4 argument varför du bör sopsortera

Du kanske känner igen argumentet "det är inte lönt att sopsortera för det blandas och bränns upp i alla fall". Faktum är att genom att sortera dina sopor väl kan det tas omhand på ett säkert sätt och det mesta återvinnas. Här är därför fyra argument varför du bör sopsortera.

Råvaru- och materialbesparing
Materialet som används för att producera varor tas från naturen. Vissa resurser är ändliga, andra tar det oerhört lång tid för att bildas, till exempel olja, kol och träd. När man källsorterar återvinner man material för att göra nya varor av, istället för att bryta ny malm och fälla flera träd etc.

Energibesparing
Att bearbeta återvunnet material är inte lika energikrävande som att bearbeta ny råvara. Genom att återvinna aluminium sparar man 95% av den energi som annars skulle gått åt vid användning av jungfrulig råvara.

Ekonomi
Avfall som kunde ha källsorterats av hushållet men slängts i restavfallet är en onödig kostnad då man bland annat debiteras för mängden restavfall i sopkärlet. Dessutom betalar du, redan vid köpet, för att exempelvis papper- och plastförpackningar ska samlas in och återvinnas. Avfall som potentiellt annars hade kunnat materialåtervinnas och bespara både energi liksom naturresurser.

Nationella miljömål
Sveriges riksdag har satt som mål att lämna över ett samhälle till nästa generation där våra stora miljöproblem är lösta. En riktig avfallshantering som inte skadar vår hälsa och som sparar på jordens resurser är en del av det målet. Målet är att mängden avfall inte ska öka och att material och energi i avfallet ska tas till vara i så hög grad som möjligt. Tyvärr ökar mängden avfall för varje år.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Gunilla Carlsson

Gunilla Carlsson

Public Affairs & International Relations 0734-396034

Relaterat innehåll

Ytterligare fem Samlare för farligt avfall har nyligen kommit på plats i Malmö.

Nu blir det enklare att lämna farligt avfall i Malmö

I nästan tio år har Sysav tillsammans med ägarkommunerna ställt ut så kallade Samlare i butiker för insamling av hushållens småelektronik, småbatterier och glödlampor runt om i södra Skåne – nu senast fem nya i Malmö.

Vill vi vara viktiga?

Vill vi vara viktiga?

Som miljöpedagog träffar jag väldigt många människor. De flesta undrar vad just DE kan göra. För vad innebär det att leva hållbart, på riktigt? Är vi beredda att göra omställningen från 4,2 till det enda jordklot vi faktiskt har? Använder vi sopsorteringen som en snuttefilt när det är långt mer obekväma förändringar som måste till? Det är dags att höja blicken från soppåsen!

Rustan Nilsson på Sysavs sorteringsplatta

Avfallet är inte problemet - det är symptomet

Jag får ibland synpunkter från folk som tycker att det här med avfallshantering "har gått för långt". Som ifrågasätter nyttan med sortering. Man tenderar att fokusera på den miljöpåverkan vår bransch har, utan att se att den oftast är den minsta delen i den totala miljöpåverkan under en produkts livstid. För klimatets skulle är det är dags att börja tänka i cirklar. Tänk rätt, tänk runt.

Peter Engström, VD Sysav

Utmaningar på vägen mot en cirkulär ekonomi

Avfall är en komplex fråga, och det krävs att man kan hålla mer än en tanke i huvudet samtidigt. För att gå mot en cirkulär ekonomi och bättre återvinning krävs styrmedel uppströms. Och för det avfall som inte kan eller bör återvinnas på annat sätt är energiåtervinning en klimatsmart behandlingsmetod.

Exemplen visar att naturen själv, rätt utnyttjad och optimerad, kan vara en väl så effektiv partner i miljöarbetet.

Grodhotell som tack för biologisk rening

Bladvass och bakterier spelar nyckelroller i Sysavs arbete för hållbarhet – båda ingår i biologiska reningsprocesser av lakvatten. Bladvassen på avfallsanläggningen i Ystad reducerar bland annat kväve, fosfor och metaller från vattnet. På Spillepeng är det bakterier som sköter den biologiska reningen.