Gå direkt till innehåll

Ämnen: Livsstil

Rustan Nilsson driver tillsammans med Ann Nerlund En riktigt sopig podd

Reparationskulturens utdöende och sommarens förvandling

Reparation är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat, särskilt så här i sommartider. För när sommaren kommer, öppnar sig en välkommen paus från vardagens stress, och för många av oss innebär det att äntligen kunna ta itu med reparationer som vi annars skjutit på. I en tid där våra prylar ofta är digitala och komplicerade, känns det som om vår förmåga att laga saker har blivit begränsad.

Få en stämningsfull, ätbar juldukning med bordsprydnader av broccoli och grönkål i seconhand-fyndade skålar, toppat med röda äpplen. Rosépepparkorn ligger utstrött som extra glitter.

Så låter du julbordet grönska

Pynta julbordet med ätbart säsongsgrönt och bind buketter av kål, rotfrukter och örter och ge bort i jul. Så fixar du enkelt vinterns finaste julprydnader – som du sen kan äta upp.

Årets hållbara julklapp är återbrukade dessertbestick. Juldesserten är framtagen av Joel Lindqvist. Foto: David Back

Årets hållbara julklapp – silvrig, skir och second hand

Inom kampanjen Hållbara presenter utmanar Sysav presentnormen och visar hur man kan tänka annorlunda kring presenter. Varje år tipsar vi om hållbara julklappar i tiden. I år lyfter vi dessertbesticken som fått ett uppsving – men självklart ska de vara återbrukade för kvalitet, historia och minimal miljöbelastning.

Karin (till höger) och Peo Valastig från Svedala som lyckades minska sitt avfall mest. Åsa Larsson (till vänster) vann den nationella tävlingen kategori  bästa sociala medier. De ätbara buketterna hade en av deltagarna, Camilla Leth, bundit.

Familjen Valastig från Svedala kommun minskade sitt avfall mest

Under ett år har hushåll över hela Sverige deltagit i Minimeringsmästarna, en tävling i att minska sitt avfall så mycket som möjligt. Igår utsågs vinnarna både nationellt och lokalt. Totalt har de deltagande hushållen minskat sitt avfall med 45 procent.

Textil är det sista temat i Minimeringsmästarna.

Anta en textilutmaning

Vilket är det äldsta plagget i din garderob? Visste du att klädesplagg i Sverige bara lever i drygt två år? Textilier har väldigt stor miljöpåverkan - det är dags att vi tänker nytt, fast gammalt, när det gäller textil.

Hållbara teknikklappar i jul

Hållbara teknikklappar i jul

Ny teknik toppar många önskelistor i jul, men det har stor miljöpåverkan. Därför har vi tagit fram förslag på hållbara teknikklappar, med hjälp av teknikbloggaren Elin Häggberg.

Julbuketter och julgrupper i säsongsgrönt är en vacker, hållbar present. Buketten är framtagen av matkreatör Malin Broman. Foto: David Back.

Julbuketten ska vara grön

Låt julens bukett gå i säsongsgrönt, för att sedan sluta på tallriken. Bind ätbara buketter av kålsorter, rotfrukter och frukter. Mottagaren får en hållbar och vacker gåva – och härliga vegetariska godsaker till julbordet.

Plast finns överallt omkring oss. Photo by Magda Ehlers from Pexels

Så plastbantar du

Plast har stor klimatpåverkan och mycket av plasten vi använder idag är direkt onödig. Det finns alltså all anledning att se över sin plastanvändning. Plast finns överallt omkring oss, till exempel i våra kläder, i produkter i badrumsskåpet, runt vår mat och i barnens leksaker. Plast har många goda egenskaper, men i många fall är den onödig.

Influencern Tess Waltenburg inspirerar till en hållbar livsstil. Foto: Nils Sjöholm

​Månadens miljöinspiratör: Tess Waltenburg

Tess Waltenburg är influencern som i sina sociala kanaler, under parollen "good enough sustainable living", inspirerar till att hitta glädjen i ett mer hållbart liv, utan stress och pekpinnar.

På senare år har gröna rätter gjort entré på julbordet.

​Julbordet då och nu

Ett dignande julbord är ett självklart inslag i många hem. Men är det dags för en uppdatering? Här kommer inspiration till gröna rätter som passar på julbordet och tips på hur du tar hand om julmatsresterna.

Malin Broman tillsammans med två Resterkockar. Foto: Lina Arvidsson

Månadens miljöinspiratör: Malin Broman

Malin Broman är kock och matkreatör med fokus på lokala råvaror och matlagning från grunden. I år är hon engagerad i matlagningstävlingen Resterkocken som riktar sig till barn och unga och pågår just nu. Här ger hon oss sina bästa tips för mer hållbar matlagning, utan att göra avkall på smaken.

Pressinbjudan: ​Hur beter du dig, människa?

Pressinbjudan: ​Hur beter du dig, människa?

Brist på kunskap och information om bästa sättet att leva miljöriktigt är sällan ett problem idag, men bara för att vi vet, betyder det inte nödvändigtvis att vi gör. Är inte det konstigt? På Sysavdagen den 20 april i Börshuset undersöks glappet mellan kunskap och beteende. Hur kan du och jag motiveras att leva som vi lär och varför det är så viktigt ur ett avfallsperspektiv?

Sysavs miljöpedagog Rustan Nilsson med Region Skånes hederspris 2017. Foto: Eva Kronfält Thorvinger

Sysavs informationsarbete kring miljö får hederspris av Region Skåne

Rustan Nilsson, en av Sysavs miljöpedagoger, fick på torsdagen ta emot Region Skånes hederspris miljö. I motiveringen tar juryn fasta på det påverkansarbete kring avfall och hållbar konsumtion som görs på företaget. Varje år tar Sysav emot tusentals studiebesök; från skolor till pensionärsgrupper och utländska delegationer.

Rädda matresterna och bli skolans resterkock.

Är du södra Skånes bästa resterkock?

Nu lanseras kampanjen Resterkocken, en kreativ och rolig aktivitet som riktar sig till barn och ungdomar i åk 4-9 i södra Skåne. Förutom att minska matsvinnet genom att vara kreativa och fiffiga i köket med matrester, så kan alla som deltar vinna ett av 30 presentkort till en klassfest från @Matsmart.se! Win – win!

Sysav och Myrorna utmanar modebloggarna till en mer hållbar vårgarderob

Sysav och Myrorna utmanar modebloggarna till en mer hållbar vårgarderob

Våren är en tid då många vill rensa ur sina garderober och skaffa nytt. Vi svenskar slänger 8 kg kläder och andra textilier per person och år. Tillsammans med Myrorna vill därför Sysav utmana modebloggare att återanvända och köpa mer second hand i vår, genom utmaningen Four Fit Challenge - fyra plagg i en vecka.

Historien om dina kläder - kampanj om textilens påverkan på miljön

Historien om dina kläder - kampanj om textilens påverkan på miljön

Köp inte skräp är en kampanj med syfte att få folk att tänka över hur konsumtion påverkar avfallsmängder och miljö. Årets tema är textil och kläder. På www.kopinteskrap.se kan man uppleva scroll-äventyret Historien om dina kläder, och se hur det går till från bomullsplanta till färdigt plagg i butiken. Kampanjen är en del av EU-projektet Europa Minskar Avfallet, som inleds imorgon lördag.