Gå direkt till innehåll
Sysavs miljöpedagog Rustan Nilsson med Region Skånes hederspris 2017. Foto: Eva Kronfält Thorvinger
Sysavs miljöpedagog Rustan Nilsson med Region Skånes hederspris 2017. Foto: Eva Kronfält Thorvinger

Nyhet -

Sysavs informationsarbete kring miljö får hederspris av Region Skåne

Rustan Nilsson, en av Sysavs miljöpedagoger, fick på torsdagen ta emot Region Skånes hederspris 2017. I motiveringen tar juryn fasta på det påverkansarbete kring avfall och hållbar konsumtion som görs på företaget.

Varje vecka passerar en strid ström av studiebesök genom Sysavs anläggningar på Spillepengen i Malmö. Tusentals människor får lära sig om hur avfall tas om hand men också information om hur de kan hjälpa till att minimera avfallet genom att konsumera mera hållbart.

-Under en vecka kan vi visa runt skolelever från Skåne ena dagen och en delegation från USA:s senat nästa, berättar Rustan Nilsson.

Sysavs miljöpedagoger har också utarbetat material kring hållbar utveckling, miljö och avfall och lektionstips för både lärare och elever från årskurs 4 och uppåt.

Under sommaren 2017 medverkade Rustan Nilsson också i Svt:s program Sommarlov där han som Soperman lärde barn hur de kunde bli planetskötare.

Region Skånes motivering:

”Region Skånes hederspris 2017 tilldelas Rustan Nilsson, Miljöpedagog på Sysav. Få har som Rustan lyckats skapa engagemang och intresse för miljö och klimat kopplat till avfall, konsumtion och livsstil. Genom föreläsningar, undervisning, studiebesök och även TV-uppträdanden har Rustan inspirerat i frågan. Tillsammans med sina kollegor har han dessutom utvecklat studiebesöksverksamheten på Sysav till att bli ett mycket populärt besöksmål för många företag och lärosäten”.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

 Anna Vilén

Anna Vilén

Presskontakt Kommunikationschef 0734-39 61 90

Relaterat innehåll

Henning Gillbergs förmedlingstjänst Repamera går hand i hand med cirkulär ekonomi. Foto: Andreas Offesson.

Gamla paltor blir som nya

Cirkulär ekonomi måste var billig och enkel för att lyckas. Det förklarar Henning Gillberg, 24 år, som driver företaget Repamera i Malmö. Därför har han startat en tjänst som är den förmedlande länken mellan privatpersoner som behöver få sina kläder lagade och de som gör det. Repamera står för både hämtning och leverans. Ett bra exempel på cirkulär ekonomi. Men vad betyder begreppet egentligen?

84 procent av invånarna i Sysavs ägarkommuner tycker det är viktigt att försöka minska mängden avfall de slänger. Ett sätt är att konsumera mer hållbart.

Stor vilja att sortera och minska avfallet

En undersökning gjord av Sysav och bolagets ägarkommuner visar att viljan att källsortera och minska sina avfallsmängder är stor. Detta är helt i linje med de regionala målen för avfallshanteringen.

Resursslöseriets dagar är räknade

Resursslöseriets dagar är räknade

​Den linjära ekonomins resursslöseri har spelat ut sin roll. Framtiden ligger i den cirkulära ekonomin. Omställningen från en linjär till en cirkulär ekonomi är redan i gång. I sommar väntas beslut om Cirkulära paketet, EU-kommissionens omfattande förslag om hur EU ska gå i den riktningen. Förslaget behandlar allt från produktion och konsumtion till avfallshantering.

Björn Peters och Christian Stridsberg på WMS Nordics anläggning i Hög utanför Löddeköpinge. Foto: Andreas Offesson

Där andra såg skräp anade de en affär

WMS Nordic har specialiserat sig på att samla in plast för återvinning. Främst är det material som frigolit från fiskeindustrin men man har inlett ett samarbete med lantbruksföretag och samlar in ensilagefilm och annat plastavfall. Sedan hittar de avsättning för materialet som tidigare oftast gått till förbränning.