Blogginlägg -
Reparationskulturens utdöende och sommarens förvandling
Jag och Ann är tillbaka från semestern och har i dagarna släppt ett nytt avsnitt av vår podd, där vi snackar om reparation. Ett ämne som ligger mig lite extra varmt om hjärtat, särskilt så här i sommartider.
För när sommaren kommer, finns också möjligheten till en välkommen paus från vardagens stress, och för många av oss innebär det att äntligen kunna ta itu med det som vi annars skjutit på. Men i en tid där våra prylar ofta är digitala och komplicerade, känns det som om vår förmåga att laga saker har gått förlorad. Förr kunde man enkelt skruva ihop en trasig radio; idag känns det som att även enklaste reparation kräver en doktorsexamen i elektronik.
Stoltheten har inget pris
Och kostnaderna spelar också in. Varför lägga tid och pengar på att reparera när en ny produkt ofta kostar mindre än en middag ute? Men visst finns det väl en viss charm i att ge sig på reparationer, en känsla av stolthet som kommer med att få något att fungera igen?
Sommaren ger oss en chans att återupptäcka denna glädje. För många blir sommartorpets verkstad eller kolonilotts redskapsbod en plats för kreativt arbete. Det är då vi kan ta itu med den trasiga gräsklipparen eller den knarrande stolen. Det är en befrielse att inte vara helt beroende av ny teknologi och snabba lösningar. När vi väl har lagt ner tid och energi på att fixa något, får vi en påminnelse om att vi kan göra mer än bara konsumera det allra senaste.
Så nästa gång du står med en trasig dammsugare eller ett hål i fickan, kom ihåg att reparationer handlar om mer än bara att laga ett objekt. Det är en chans att återupptäcka en del av dig själv och kanske också njuta av en sommar fylld med stolthet över det som är fixat med egna händer.
Och behöver du lite hjälp, ja då finns ju hjälp att få. Gäster i podden är Johannes Domeier och Susanne Goding från Repair Café.
Våga testa
Ett av deras tips är att våga lite mer. Lyckas man inte, så har man i alla fall försökt. Och kanske lärt sig något på vägen. Så ut i verkstaden eller ta fram symaskinen. Leta upp poddavsnittet, på med lurarna och så kör vi!
Signerat Rustan Nilsson, miljöpedagog och poddare.