Gå direkt till innehåll

Ämnen: Energifrågor

Malmö CO₂ Hub, ett samarbete mellan flera industri- och energiföretag i södra Sverige.

Energimyndigheten beviljar stöd för att skapa koldioxidinfrastruktur i södra Sverige

Malmö CO₂ Hub, ett samarbete mellan flera industri- och energiföretag i södra Sverige, har beviljats 5,3 miljoner kronor i stöd från Energimyndigheten, inom ramen för satsningen Industriklivet. Projektet syftar till att utveckla en gemensam infrastruktur i regionen förtransport och lagring eller användning av koldioxid (CCUS).

Från vänster: Selda Bekirovska, Mikael Sjölin och Helena Svensson från Lunds universitet

Lovande resultat när världsledande CCS-forskning testat teknik

Sedan april förra året har en pilotanläggning för koldioxidavskiljning (CCS) testats vid Sysavs kraftvärmeverk i Malmö. Det är första gången tekniken testats i stor skala på rökgaser från avfallsförbränning, och resultaten är lovande. En viktig del är hur energisnål processen är. Möjligheten att använda fjärrvärmevatten i stället för ånga skulle kunna ha stor inverkan på energiförbrukningen.

Vi hjälper dig att klimatkompensera – och du bidrar till en mer hållbar region

Vi hjälper dig att klimatkompensera – och du bidrar till en mer hållbar region

Koldioxidinfångning eller Carbon Capture Utilisation and Storage, CCUS, är en förutsättning för att vi ska kunna nå klimatmålet på 1,5 grader. Det menar bland andra FN:s klimatpanel IPCC. I Sysavs CCUS-projekt arbetar vi för att eliminera södra Sveriges största punktutsläpp av koldioxid: från vårt eget avfallskraftvärmeverk. Nu kan du som är kund hos oss och som delar vårt mål att bli klimatneutra

Jennie Folkunger är miljö- och hållbarhetschef på Trelleborgs Hamn.

Från sjö till sky: Trelleborgs Hamn nollar utsläpp med hjälp av Sysav

Sysav och Trelleborgs Hamn har tecknat en avsiktsförklaring om framtida köp av klimatkompensation med hjälp av negativa utsläpp. Därmed kan hamnen nå nettonoll för de utsläpp som genereras av den egna verksamheten, redan 2030. – När vi fick höra om Sysavs planer kändes det som julafton, säger Jennie Folkunger, miljö- och hållbarhetschef på Trelleborgs Hamn.

Från vänster: Hans Kreisel, vd Nordion, Barbara Scheel Agersnap, vd Copenhagen Malmö Port AB, Malin Dahlroth, vd Sysav, Johan Svenningsson, vd Uniper Sverige, Johan Mörnstam vd E.ON Sverige. Foto: Peter Hjalmar, E.ON

Nya steg mot Malmös framtida koldioxidinfrastruktur

CMP, E.ON, Nordion Energi, Sysav och Uniper har tecknat ett samarbetsavtal för utveckling av en koldioxid-hubb i Malmö. Samarbetet är en del av det regionala projektet Carbon Network South Sweden, CNetSS, och kommer att genomföra förstudier för att undersöka förutsättningarna för ett mellanlager i Norra hamnen.

Malmö föreslås som nod för koldioxidlagring

Malmö föreslås som nod för koldioxidlagring

En viktig pusselbit av den sydsvenska satsningen på att fånga in och lagra koldioxid har nu fallit på plats. Projektet CNetSS*, som leds av Växjö Energi, har valt huvudalternativ för mellanlagring av koldioxid innan transport till slutlagring. Valet föll på Malmö och Copenhagen Malmö Ports terminaler i Norra Hamnen, där en nod för mellanlagring och omlastning föreslås av projektet.

2022 producerade Sysav 200 GWh.

Mer el och mindre restavfall

Minskat restavfall och rekordmycket elproduktion, är några av nyheterna när Sysav summerar 2022 i hållbarhetsredovisningen.

Det mesta kan återvinnas om avfallet är välsorterat.

4 argument varför du bör sopsortera

Du kanske känner igen argumentet "det är inte lönt att sopsortera för det blandas och bränns upp i alla fall". Faktum är att genom att sortera dina sopor väl kan det tas omhand på ett säkert sätt och det mesta återvinnas. Här är därför fyra argument varför du bör sopsortera.

Sysav satte frågan om återvunnen energi på agendan i Almedalen.

Fossilfri energiåtervinning en utmaning för hela samhället

Sysav satte frågan om återvunnen energi på agendan i Almedalen. Inför en intresserad publik anordnades ett seminarium, med representanter från bland annat Naturvårdsverket, KTH och Öresundskraft, för att diskutera framtidens energi.