Gå direkt till innehåll
Resursslöseriets dagar är räknade

Nyhet -

Resursslöseriets dagar är räknade

Den linjära ekonomins resursslöseri har spelat ut sin roll. Framtiden ligger i den cirkulära ekonomin. Det har även EU-kommissionen insett.

Det är ohållbart att råvaror hela tiden fylls på i ena änden av konsumtionskedjan och slängs bort i den andra. Så mycket som möjligt av det material som redan finns i systemet måste komma till användning igen.

– Vi lär nog alltid behöva en kran som tappar av de ämnen som inte bör cirkulera, såsom farliga ämnen, och en kran som för in nya råvaror, men vi ska skruva åt dem så hårt det går, säger Anders Persson, vd Sysav Utveckling AB.

Cirkulärt på EU-nivå

Omställningen från en linjär till en cirkulär ekonomi är redan i gång. I sommar väntas beslut om Cirkulära paketet, EU-kommissionens omfattande förslag om hur EU ska gå i den riktningen. Förslaget behandlar allt från produktion och konsumtion till avfallshantering.

– Exempelvis ska de saker som tillverkas vara hållbara samt gå att laga och återanvända. Det pekar inte direkt på avfallsbranschen, men samtidigt är det bra för oss att veta att de prylar som kommer in kan innehålla delar som går att använda igen, säger Anders Persson.

Bättre på plast

Totalt sett återvinns bara 40 procent av hushållens avfall i EU. Ur den synvinkeln spelar förslaget om att bara tio procent av hushållsavfallet får deponeras 2030 en stor roll.

I Sverige deponeras inte ens en procent av hushållsavfallet, men även Sverige kan bli bättre på att se avfall som en resurs. Plast är ett av många avfallsslag som pekas ut särskilt i EU-förslaget.

– Inom EU återanvänder man 25 procent av plasten. 50 procent deponeras. Var tar de återstående 25 procenten vägen? säger Anders Persson.

En cirkulär ekonomi kan låta självklar, men omställningen sker inte i en handvändning. Många är inblandade och materialen är komplexa.

Anders Persson tror att den ökade uppmärksamheten skapar en större acceptans, vilket förhoppningsvis också gör det lättare att genomföra olika idéer.

– Avfallshanteringen har inte utvecklats av sig själv. Styrmedel har tryckt på förändringarna. EU-kommissionen vill använda strukturfonder och annat inom EU för att få igång det här cirkulära hjulet. Paketet är ganska omfattande, men det backas upp med förslag på rejäl finansiering.

Text: Johan Bentzel

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

 Anna Vilén

Anna Vilén

Presskontakt Kommunikationschef 0734-39 61 90

Relaterat innehåll

Fari Abasi jobbar med screening och felsökning på mobiler och it-utrustning. Godsinlösen är experter på dataradering.

Smart idé ger win-win

Godsinlösen säljer det som annars skulle ha slängts. ​De finner stora värden där andra bara ser avfall. För tre år sedan var Godsinlösen ett litet skrivbordsprojekt. I dag har företaget 40 anställda och 2 000 kvadratmeter i Staffanstorp, som redan är för trånga.

Avfallsberget måste minska. RE:Source är ett av flera pågående innovationsprojekt som ska göra världen bättre  i framtiden

”Festen måste ta slut”

​Sverige ska bli världsledande på att nyttiggöra och minimera avfall. Det är RE:Sources, Sveriges just nu största branschöverskridande innovationsprogram, vision för de kommande tolv åren. Staten satsar 50 miljoner kronor årligen under en tolvårsperiod, för att Sverige ska kunna ta på sig ledartröjan i arbetet mot en resurseffektivare värld.

Fram till augusti ska Begagnade Vitvaror sortera och hämta vitvaror i bra skick för reparation och försäljning.

Begagnade vitvaror får nytt liv på Norra Hamnen

I ett nytt projekt ska Begagnade Vitvaror under vardagar sortera och hämta vitvaror som de bedömer går att reparera och sälja vidare. Projektet pågår till augusti på Norra Hamnens återvinningscentral och är ett samarbete mellan Sysav, Begagnade Vitvaror och El-Kretsen.

Sysavs miljöpedagog Rustan Nilsson med Region Skånes hederspris 2017. Foto: Eva Kronfält Thorvinger

Sysavs informationsarbete kring miljö får hederspris av Region Skåne

Rustan Nilsson, en av Sysavs miljöpedagoger, fick på torsdagen ta emot Region Skånes hederspris miljö. I motiveringen tar juryn fasta på det påverkansarbete kring avfall och hållbar konsumtion som görs på företaget. Varje år tar Sysav emot tusentals studiebesök; från skolor till pensionärsgrupper och utländska delegationer.