Gå direkt till innehåll
Med några smarta trick kan du kolla om maten fortfarande är okej att äta eller dricka.
Med några smarta trick kan du kolla om maten fortfarande är okej att äta eller dricka.

Blogginlägg -

Några trick för minskat matsvinn

Nästan hälften av de hundratusentals ton mat som slängs är mat som hade kunnat ätas, men hur tar man reda på det? Här är några tips.

Bäst före-datum, sista förbrukningsdag – vad innebär det? Och hur kollar man om ett ägg fortfarande är bra eller mjölken går att dricka?

Detta innebär bäst före-datum sista förbrukningsdag

Bäst före-märkningen är egentligen en garanti från producenten att varan vid detta datum håller exakt samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Till exempel att en läskedryck innehåller lika mycket kolsyra som när den tillverkades, att pastan har samma spänst och att ketchupen är lika krämig. Datumet säger alltså inte att varan blir otjänlig vid detta datum, till skillnad mot sista förbrukningsdag som används på till exempel kött, fisk och fågel. Varor som passerat sista förbrukningsdag ska inte tillagas då man kan bli sjuk av dem.

Bäst före-märkningen sätts dessutom med stora marginaler, vilket innebär att mat ofta slängs i onödan på grund av okunskap. Låt det sunda förnuftet råda och titta, lukta och smaka på maten. Ser den bra ut, luktar den okej och smakar den som den ska? Då är den också det!

Så kollar du om mjölken är okej

Se hur du kollar om mjölken är okej på YouTube.

Så kollar du om äggen är okej

Se hur du kollar om äggen är okej på YouTube.

Tips!

Övermogna bananer kan enkelt frysas in och förvandlas till god och nyttig glass i mixern. Tortillabröd med olika rest-toppings kan varieras i det oändliga och i pannkakor kan man röra ner överbliven havregrynsgröt från frukosten.

Fakta om Resterkocken

Resterkocken är en matlagningstävling för barn och ungdomar i årskurs 4–9 i södra och nordvästra Skåne. Tävlingen syftar till att öka kunskapen kring hur vi kan minska matsvinnet genom att släppa loss kreativiteten kring hur rester och varor med kort hållbarhet kan användas. Tävlingsbidragen ska vara rätter baserade på matrester, livsmedel med kort hållbarhet eller skafferivaror som ofta blir stående. Tävlingen pågår 1 oktober–1 december 2018. Mer information finns på www.resterkocken.se.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Ann Thorén

Ann Thorén

Projektledare, samarbetsprojekt med Sysavs ägarkommuner Gillar att prata om samarbetsprojekt med Sysavs ägarkommuner 040-6352247
Susanna Christensson

Susanna Christensson

Kommunikatör, kommunikationskampanjer och kommunikationsprojekt Gillar att prata om kommunikationskampanjer och kommunikationsprojekt 0734-396231

Relaterat innehåll

Så tränar du katten att ta ut matavfallet

Så tränar du katten att ta ut matavfallet

​Mycket uppmuntran och ett överjordiskt tålamod - det är några av framgångsfaktorerna för att få katten att ta ut matavfallet. Men om man inte har någon katt att dressera? Lugn, kampanjen "Gör det inte svårare än vad det är" ger fler tips på hur man kan krångla till det.

Är du skolans bästa resterkock? Du kanske är en fena på att ta till vara på bruna bananer och göra något smarrigt. Missa inte höstens matlagningstävling.

Mattävling med rester ger bruna bananer nytt liv

Vi söker skolans mest kreativa och fiffiga Resterkock. Hur kan gamla bananer få nytt liv och hur kan gårdagens pannkakor bli ett supersmarrigt mellanmål? Resterkockarna söks bland årskurs 4–9 i södra och nordvästra Skåne. Första pris är 3 000 kronor till klasskassan. 2-23:e pris vinner presentkort till klassen från Matsmart.

​Gör det inte svårare

​Gör det inte svårare

Det är både enkelt och viktigt att sortera sitt matavfall. Men vad händer med matavfallet? Och hur slipper man läckande och illaluktande påsar?

Rustan Nilsson på Sysavs sorteringsplatta

Avfallet är inte problemet - det är symptomet

Jag får ibland synpunkter från folk som tycker att det här med avfallshantering "har gått för långt". Som ifrågasätter nyttan med sortering. Man tenderar att fokusera på den miljöpåverkan vår bransch har, utan att se att den oftast är den minsta delen i den totala miljöpåverkan under en produkts livstid. För klimatets skulle är det är dags att börja tänka i cirklar. Tänk rätt, tänk runt.

Mycket av maten som slängs är ätlig.

Restrecept: Nu ska du få för gammal ost

Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas. Allt som behövs är ett bra restrecept! Här är ett från Gullviksskolan.

​Så fixar du en mer hållbar Halloweenpumpa

​Så fixar du en mer hållbar Halloweenpumpa

Vill du också karva en Halloweenpumpa i höst? Ta gärna tillvara på så mycket som möjligt av pumpan. Det är både gott, ekonomiskt och du minskar matsvinnet.

​6 klimatsmarta nyårslöften

​6 klimatsmarta nyårslöften

Anta en hållbar utmaning nästa år – ett kul sätt att tänka i nya banor och utmana invanda mönster. Kanske upptäcker du nya recept eller plagg inne i garderoben som du glömt bort.