Gå direkt till innehåll
Är du skolans bästa resterkock? Du kanske är en fena på att ta till vara på bruna bananer och göra något smarrigt. Missa inte höstens matlagningstävling.
Är du skolans bästa resterkock? Du kanske är en fena på att ta till vara på bruna bananer och göra något smarrigt. Missa inte höstens matlagningstävling.

Nyhet -

Mattävling med rester ger bruna bananer nytt liv

Vi söker skolans mest kreativa och fiffiga Resterkock. Hur kan gamla bananer få nytt liv och hur kan gårdagens pannkakor bli ett supersmarrigt mellanmål? Resterkockarna söks bland årskurs 4–9 i södra och nordvästra Skåne. Första pris är 3 000 kronor till klasskassan. 2-23:e pris vinner presentkort till klassen från Matsmart.

En familj på fyra personer slänger i genomsnitt drygt 1 kilo mat per dag. Det är inte alls bra, varken för miljön eller plånboken.

- Förra årets tävling var en succé, över 100 bidrag kom in till tävlingen och Resterkockens hemsida hade många besökare. Nu utökar vi tävlingen med fler kommuner och fler skolor. Matsvinn är mycket i fokus just nu, både i media och inom restaurangbranschen. Jag tror att allt fler funderar på hur livsmedelproduktionen påverkar vår miljö. Här kan Resterkocken hjälpa till att få upp ögonen för matsvinn, säger Ann Thorén, projektledare, Sysav.

Fakta om matsvinn*:

  • En barnfamilj kan spara minst 3 000–6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn.
  • De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk.
  • Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.

Så här går tävlingen till:

Laga något riktigt smaskigt av resterna i kylen, rädda mjölken med kort utgångsdatum eller leta fram förra årets grötris i skafferiet och gör ett supersmarrigt mellanmål. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en resterkock!

Tävlingen pågår mellan 1 oktober-1 december 2018.

Om Resterkocken:
Resterkocken riktar sig till grundskolorna i södra och nordvästra Skåne. Kampanjen har som mål att minska matsvinnet i hushållen. Resterkocken är ett initiativ av Sysav, NSR och LSR med ägarkommuner.

*Källa: sv.wikipedia.org/wiki/Matavfall_i_Sverige 2018-07-26

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Ann Thorén

Ann Thorén

Projektledare, samarbetsprojekt med Sysavs ägarkommuner Gillar att prata om samarbetsprojekt med Sysavs ägarkommuner 040-6352247
Susanna Christensson

Susanna Christensson

Kommunikatör, kommunikationskampanjer och kommunikationsprojekt Gillar att prata om kommunikationskampanjer och kommunikationsprojekt 0734-396231

Relaterat innehåll

Äppelglass på nedfallna äpplen och gamla äggvitor

Bäst på rester – här är vinnarna!

Skrumpna rotfrukter blev en smarrig grönsakskaka, gamla ägg blev crepes och torra kardemummabullar förvandlades till goda skorpor när barn och ungdomar i södra och nordvästra Skåne gjorde fantastiska restrecept. Årets matlagningstävling med fokus på matsvinn, Resterkocken, är avslutad och idag avslöjas vinnarna.

Dags att släppa loss kreativiteten i köket och trolla med rester. Missa inte årets mattävling Resterkocken.

Kan du trolla i köket?

För tredje året i rad söker vi kreativa och påhittiga Resterkockar. Det dags för årets Rester­kocken – en tävling som syftar till att minska matsvinnet genom att släppa loss fantasin kring hur rester och varor med kort hållbar­het kan användas. Tävlingen kör igång tisdagen den 1 oktober.

Fastfruset avfall i Kävlinge

Fastfruset avfall i Kävlinge

​Vintern innebär ofta fastfruset avfall i avfallskärlen. Därför listar vi våra bästa tips för hur du undviker det.

​Så fixar du en mer hållbar Halloweenpumpa

​Så fixar du en mer hållbar Halloweenpumpa

Vill du också karva en Halloweenpumpa i höst? Ta gärna tillvara på så mycket som möjligt av pumpan. Det är både gott, ekonomiskt och du minskar matsvinnet.

Med några smarta trick kan du kolla om maten fortfarande är okej att äta eller dricka.

Några trick för minskat matsvinn

Nästan hälften av de hundratusentals ton mat som slängs är mat som hade kunnat ätas, men hur tar man reda på det? Här är några tips.

Mycket av maten som slängs är ätlig.

Restrecept: Nu ska du få för gammal ost

Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas. Allt som behövs är ett bra restrecept! Här är ett från Gullviksskolan.