Gå direkt till innehåll
Månadens miljöinspiratör: Andreas Rijpma

Blogginlägg -

Månadens miljöinspiratör: Andreas Rijpma

Inga engångsartiklar på matcher, återbrukbara matchtröjor, miljökrav på leverantörer och en ordentlig avfallshantering. Gislövs IF är fotbollsklubben som har förändrat hur det "alltid har varit" och tagit ett hållbarhetskliv in i framtiden med projektet "Hållbar Framgång".

Andreas Rijpma är styrelseledamot i fotbollsklubben Gislövs IF och tränar själv laget för flickor födda 2009. När han fick höra att barn lämnade klubben, bland annat för att andra klubbar kunde erbjuda tröjor med barnens namn på, började han fundera över hur de kunde vända trenden.

−Det är ju ingen anledning, tycker jag. Hur skulle vi istället kunna göra det här till något positivt? Varje dag på väg till jobbet körde jag förbi Sysavs anläggning och jag började tänka på återvinning och återbruk. Då kom jag på: har man inte namn på tröjorna, kan de ju användas av ett annat barn. Det är ju en fördel, inte en nackdel. Dessutom blir sponsorerna mer intresserade om deras logotyp syns längre.

Du kontaktade Sysav och pratade med vår miljöpedagog Rustan Nilsson, vad sa han?

−Han visade hur mycket sopor det medför när man köper något nytt. Han hjälpte mig att förvandla min vision till något konkret. Genom att göra förändringar kunde vi skapa bättre möjligheter för föreningen, göra roligare grejer så att barnen trivs i vår klubb och samtidigt göra något bra som vi kan känna stolthet över. Det landade i projektet "Hållbar Framgång".

Hur började ni den här omvandlingen?

−Först berättade jag för föräldrarna och förankrade det med dem och de svarade med ett rungande ja. Sen började vi med det som var enklast − att sortera våra sopor efter sammankomster och satsa på mer inköp av ekologiskt. Vi vill också ifrån det här med engångsartiklar helt. När vi har kaffe med till föräldrarna är inte engångsmuggar utan porslin som vi diskar. Vi har bytt leverantör av kläder för att minska hantering och transporter. Vi har också valt matchtröjor som har en neutral profil som är hållbar över tid.

Hur har reaktionerna varit?

−Till 99,9 procent positiv. Från att jag fick ner tankarna på papper till att den första sponsorn sagt "ja tack", gick det ganska snabbt. Vi var 23 tjejer i vårt lag och hade snart 23 sponsorer. Det har gjort att vi har medlen att kunna göra mer roliga grejer.

Vad har ni för framtidsplaner?

−För hela föreningen är framtidsplanerna att successivt minska vårt carbon footprint och att få en miljö som alla trivs i. 

Vunnit miljöpris

2018 vann Gislövs IF Tångräkan, som är Trelleborgs kommuns miljöpris. Genom att sätta igång projektet ”Hållbar Framgång” ställer laget krav på sina leverantörer, konsumerar hållbart och förbättrar sin sophantering.

Månadens miljöinspiratör

Varje månad lyfter vi på Sysav fram en inspirerande person i regionen som gör något bra inom hållbarhet.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

 Anna Vilén

Anna Vilén

Presskontakt Kommunikationschef 0734-39 61 90

Relaterat innehåll

​Månadens miljöinspiratör: Carin Hernqvist

​Månadens miljöinspiratör: Carin Hernqvist

På återbrukscentret Återskapa på Stpln i Malmö får spillmaterial från industrier nytt liv. Hit kommer skolbarn, förskolebarn, pedagoger, organisationer och företag för att skapa i materialen och samtidigt lära sig mer om återbruk. Carin Hernqvist är grundare av Återskapa.

​Månadens miljöinspiratör: Jane Olsson

​Månadens miljöinspiratör: Jane Olsson

Jane Olsson driver klädbytaraffären Swop shop i Malmö sedan 2013. Nu har hon precis öppnat Swop shop pop up där ena delen är Swop shop och andra delen en loppis. På dörren står det: 400 kvadratmeter Årets julklapp. För i år är det återvunna plagget utsett till Årets julklapp.

Henning Gillberg tillsammans med Alexandra Davidsson från föreningen Medveten Konsumtion.  Foto: Boreal Films

Månadens miljöinspiratör: Henning Gillberg

Henning Gillberg driver företaget Repamera och är initiativtagare till White Monday. White Monday infaller alltid måndagen före Black Friday och sätter fokus på cirkulära tjänster och delningstjänster, som en motpol till Black Friday.

Entreprenören Maria Pihlblad brinner för vintage. Fotograf: Rebecka Ryberg Skött

Månadens miljöinspiratör: Maria Pihlblad

​Maria Pihlblad är entreprenören med inriktning på kläder, historia och miljö, vars hjärta klappar lite extra för vintage. Men istället för att prata skuldbeläggande om konsumtion, vill hon lyfta det lustfyllda i återbrukat. Den 27-28 april anordnar hon Déjà Vu Vintagemarknad som Sysav sponsrar.

Månadens miljöinspiratör: Carl-Henric Malmgren

Månadens miljöinspiratör: Carl-Henric Malmgren

Carl-Henric Malmgren är antikexperten och frilansskribenten som närt ett intresse för antikviteter sedan barnsben. Han tilltalas av kvaliteten och det beständiga i antika saker, som till exempel gör att hans barn äter frukostmackan på porslin från 1930-talet och dricker ur 1800-talsglas.

Phillip Allgoth är tillförordnad regionchef på Ung företagsamhet Skåne. Foto: UF Skåne

Månadens miljöinspiratör: Philip Allgoth

En hållbar framtid kräver hållbara affärsmodeller. Philip Allgoth är tillförordnad Regionchef på Ung Företagsamhet Skåne, där Sysav har gått in som guldpartner. Målet med samarbetet är att öka kunskapen om hållbart företagande.