Gå direkt till innehåll
​Månadens miljöinspiratör: Carin Hernqvist

Blogginlägg -

​Månadens miljöinspiratör: Carin Hernqvist

På återbrukscentret Återskapa på Stpln i Malmö får spillmaterial från industrier nytt liv. Hit kommer skolbarn, förskolebarn, pedagoger, organisationer och företag för att skapa i materialen och samtidigt lära sig mer om återbruk. Carin Hernqvist är grundare av Återskapa.

Hur fick du idén?

–När jag flyttade till Los Angeles med min familj upptäckte jag en helt ny värld av spillmaterial. Det fanns museum, förskolor och skolor vars skapande material uteslutande var spill som de köpte in. Jag blev förälskad i materialen, i deras färg och form. De såg inte ut som något jag sett innan. Så jag började jag planera för ett återbrukscenter i Malmö.

Hur blev Återskapa till?

–När det var dags att flytta hem, bestämde jag mig för att starta Återskapa. Jag sa upp mig och på flyget hem kändes inget omöjligt, men när jag stod utan jobb och pengar kände jag att jag inte hade en aning om hur jag skulle gå till väga. Jag kom i kontakt med verksamhetsledaren för Stpln som nappade på min idé och tyckte att vi skulle söka pengar från Arvsfonden. Det gjorde vi och fick tre års finansiering. Under de åren byggde jag upp materialbanken full av industrispill och andra restprodukter som bara hade kastats om vi inte hämtat det. Här ser vi spillmaterialet som en resurs och hittar nya användningsområden. Jag hoppas att alla besök på Återskapa är lite av en ögonöppnare.

Du har själv bakgrund som lärare, vad har du tagit med dig av det in i verksamheten?

–Min tanke är att Återskapa ska vara som ett utvidgat klassrum. Jag visar materialen och det väcker nyfikenhet – vad hade hänt om vi inte hämtat materialen? Då kommer man in på avfallstrappan. Jag gillar just det, att vi kommer in på hållbarhet och återbruk, inte med pekpinnar, utan helt naturligt på grund av barnens frågor. Sen kan lärarna ta med sig det hem och fortsätta prata om det i skolan.

Carins återbrukstips

  • Strumpspill är fantastiskt – allt från sätta strumpan på handen och direkt blir det en handdocka, till att fingervirka med strumpringar. Vi får mängder med strumpringar, men man kan själv enkelt klippa ringar av avlagda strumpor för att fingervirka.
  • Vi har trådrullar som bas, då kan man lätt göra en figur eller en rymdraket, men man kan lika gärna använda gamla hushållsrullar eller toarullar som man har hemma.

Drop-in-art – för alla

En söndag i månaden är det Drop-in-art på Återskapa och Sysav är sponsor. Drop-in-art är gratis och öppet för alla som vill skapa i hållbarhetens tecken. "Materialen i sig gör att vi skapar på lika villkor – det finns inget facit för hur de ska användas."

Om Månadens miljöinspiratör

Varje månad lyfter vi på Sysav fram en inspirerande person i regionen som gör något bra inom hållbarhet.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

 Anna Vilén

Anna Vilén

Presskontakt Kommunikationschef 0734-39 61 90

Relaterat innehåll

​Månadens miljöinspiratör: Jane Olsson

​Månadens miljöinspiratör: Jane Olsson

Jane Olsson driver klädbytaraffären Swop shop i Malmö sedan 2013. Nu har hon precis öppnat Swop shop pop up där ena delen är Swop shop och andra delen en loppis. På dörren står det: 400 kvadratmeter Årets julklapp. För i år är det återvunna plagget utsett till Årets julklapp.

Henning Gillberg tillsammans med Alexandra Davidsson från föreningen Medveten Konsumtion.  Foto: Boreal Films

Månadens miljöinspiratör: Henning Gillberg

Henning Gillberg driver företaget Repamera och är initiativtagare till White Monday. White Monday infaller alltid måndagen före Black Friday och sätter fokus på cirkulära tjänster och delningstjänster, som en motpol till Black Friday.

Månadens miljöinspiratör: Andreas Rijpma

Månadens miljöinspiratör: Andreas Rijpma

​Inga engångsartiklar på matcher, återbrukbara matchtröjor, miljökrav på leverantörer och en ordentlig avfallshantering. Gislövs IF är fotbollsklubben som har förändrat hur det "alltid har varit" och tagit ett hållbarhetskliv in i framtiden med projektet "Hållbar Framgång".

Entreprenören Maria Pihlblad brinner för vintage. Fotograf: Rebecka Ryberg Skött

Månadens miljöinspiratör: Maria Pihlblad

​Maria Pihlblad är entreprenören med inriktning på kläder, historia och miljö, vars hjärta klappar lite extra för vintage. Men istället för att prata skuldbeläggande om konsumtion, vill hon lyfta det lustfyllda i återbrukat. Den 27-28 april anordnar hon Déjà Vu Vintagemarknad som Sysav sponsrar.

Månadens miljöinspiratör: Carl-Henric Malmgren

Månadens miljöinspiratör: Carl-Henric Malmgren

Carl-Henric Malmgren är antikexperten och frilansskribenten som närt ett intresse för antikviteter sedan barnsben. Han tilltalas av kvaliteten och det beständiga i antika saker, som till exempel gör att hans barn äter frukostmackan på porslin från 1930-talet och dricker ur 1800-talsglas.

Phillip Allgoth är tillförordnad regionchef på Ung företagsamhet Skåne. Foto: UF Skåne

Månadens miljöinspiratör: Philip Allgoth

En hållbar framtid kräver hållbara affärsmodeller. Philip Allgoth är tillförordnad Regionchef på Ung Företagsamhet Skåne, där Sysav har gått in som guldpartner. Målet med samarbetet är att öka kunskapen om hållbart företagande.