Gå direkt till innehåll
Henning Gillberg tillsammans med Alexandra Davidsson från föreningen Medveten Konsumtion.  Foto: Boreal Films
Henning Gillberg tillsammans med Alexandra Davidsson från föreningen Medveten Konsumtion. Foto: Boreal Films

Blogginlägg -

Månadens miljöinspiratör: Henning Gillberg

Henning Gillberg driver företaget Repamera och är initiativtagare till White Monday. White Monday infaller alltid måndagen före Black Friday och sätter fokus på cirkulära tjänster och delningstjänster som en motpol till Black Friday.

Hur kom du på White Monday?
̶ Jag och en kollega såg förra året att många som jobbar med cirkulära tjänster eller hållbarhet gjorde en egen variant på en motpol till Black Friday. Vi tänkte: vad händer om vi bjuder in alla och gör en gemensam grej? Vi bad alla att dela en gemensam bild vid samma tidpunkt och det fick jättestort genomslag.

Vad är ditt mål med White Monday?
̶ Att göra cirkulära tjänster och delningstjänster till förstahandsvalet. Då tycker jag att det bästa sättet är att samla ihop alternativ och visa att vi jobbar cirkulärt och ge erbjudanden.

Varför cirkulär ekonomi?
̶ Man brukar prata om att anti-kapitalism och hållbarhet går hand i hand och tvärtom, men cirkulär ekonomi är på gränsen däremellan. Du kan ha en cirkulär affärsidé som du tjänar stora pengar på. Det är både för kapitalister och hållbarhetskämpar – alla kan mötas i detta. Det finns inte något moraliserande i det cirkulära, utan det är självklart att saker ska gå att laga.

Var kommer ditt intresse för cirkulär ekonomi från?
̶ Det är inte ett intresse, utan snarare att jag inte är lockad av det linjära. Jag tror att det ligger i vår natur att vara cirkulära. Jag är uppväxt på landet med två deltidsarbetande föräldrar och fyra syskon. Vi hade inte så mycket, men jag insåg snabbt att de som hade en ny cykel, istället för en begagnad, inte var lyckligare. Dessutom, om jag måste jobba 100 timmar för att köpa en cykel, eller jobba 30 timmar för att få en cykel med samma funktion väljer jag det sistnämnda  ̶  då har jag 70 timmars fritid sen.

Vad har du för förväntningar på årets White Monday?
̶ Jag tror att det kommer att bli jättestort. Det har redan uppmärksammats i flera medier och det är roligt att så många olika slags företag är med. Sen har vi ett 40-tal influencers som pratar om det på olika sätt. Jag upplever att folk är mer intresserade av cirkulär ekonomi. Vi är trötta på när företag äger oss linjärt, när det inte går att byta batteri på mobilen till exempel. Framtiden är cirkulär!

Fakta om White Monday

White Monday infaller alltid måndagen innan Black Friday, i år den 19 november. Idén är att lyfta fram cirkulära alternativ och vara en motpol till Black Friday. Ett 40-tal influencers är med och en rad olika företag, däribland Sysav. www.whitemonday.se

Fakta om Månadens miljöinspiratör

Varje månad lyfter vi på Sysav fram en inspirerande person i regionen som gör något bra inom hållbarhet.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

 Anna Vilén

Anna Vilén

Presskontakt Kommunikationschef 0734-39 61 90

Relaterat innehåll

​Månadens miljöinspiratör: Jane Olsson

​Månadens miljöinspiratör: Jane Olsson

Jane Olsson driver klädbytaraffären Swop shop i Malmö sedan 2013. Nu har hon precis öppnat Swop shop pop up där ena delen är Swop shop och andra delen en loppis. På dörren står det: 400 kvadratmeter Årets julklapp. För i år är det återvunna plagget utsett till Årets julklapp.

​Månadens miljöinspiratör: Carin Hernqvist

​Månadens miljöinspiratör: Carin Hernqvist

På återbrukscentret Återskapa på Stpln i Malmö får spillmaterial från industrier nytt liv. Hit kommer skolbarn, förskolebarn, pedagoger, organisationer och företag för att skapa i materialen och samtidigt lära sig mer om återbruk. Carin Hernqvist är grundare av Återskapa.

Ann-Sofie Granzell är verksamhetsansvarig och ordförande för CirEko.

​Månadens miljöinspiratör: Ann-Sofie Granzell

Framtidens affärer är cirkulära! Ann-Sofie Granzell är verksamhetsansvarig och ordförande för CirEko, en näringslivsorganisation som arbetar för att främja en cirkulär ekonomi med fokus på affärer. − I en cirkulär ekonomi behöver vi jobba tillsammans.

Månadens miljöinspiratör: Andreas Rijpma

Månadens miljöinspiratör: Andreas Rijpma

​Inga engångsartiklar på matcher, återbrukbara matchtröjor, miljökrav på leverantörer och en ordentlig avfallshantering. Gislövs IF är fotbollsklubben som har förändrat hur det "alltid har varit" och tagit ett hållbarhetskliv in i framtiden med projektet "Hållbar Framgång".

​5 steg till att bli klädsmartare

​5 steg till att bli klädsmartare

Att handla nya kläder har stor miljöpåverkan och blir dyrt i längden. Genom att göra smarta val kan du fixa drömgarderoben, utan att hamna på allt för stort minus på varken bank- eller klimatkontot.

Entreprenören Maria Pihlblad brinner för vintage. Fotograf: Rebecka Ryberg Skött

Månadens miljöinspiratör: Maria Pihlblad

​Maria Pihlblad är entreprenören med inriktning på kläder, historia och miljö, vars hjärta klappar lite extra för vintage. Men istället för att prata skuldbeläggande om konsumtion, vill hon lyfta det lustfyllda i återbrukat. Den 27-28 april anordnar hon Déjà Vu Vintagemarknad som Sysav sponsrar.

Månadens miljöinspiratör: Carl-Henric Malmgren

Månadens miljöinspiratör: Carl-Henric Malmgren

Carl-Henric Malmgren är antikexperten och frilansskribenten som närt ett intresse för antikviteter sedan barnsben. Han tilltalas av kvaliteten och det beständiga i antika saker, som till exempel gör att hans barn äter frukostmackan på porslin från 1930-talet och dricker ur 1800-talsglas.

Phillip Allgoth är tillförordnad regionchef på Ung företagsamhet Skåne. Foto: UF Skåne

Månadens miljöinspiratör: Philip Allgoth

En hållbar framtid kräver hållbara affärsmodeller. Philip Allgoth är tillförordnad Regionchef på Ung Företagsamhet Skåne, där Sysav har gått in som guldpartner. Målet med samarbetet är att öka kunskapen om hållbart företagande.