Ändringar i avfallstaxan
Från och med 1 januari 2025 gäller en ny avfallstaxa i Svedala kommun. Det är endast mindre justeringar som har gjorts.
Från och med 1 januari 2025 gäller en ny avfallstaxa i Svedala kommun. Det är endast mindre justeringar som har gjorts.
Från och med 1 januari 2025 gäller en ny avfallstaxa i Lomma kommun. Det är endast mindre justeringar som har gjorts.
Sysavs app gör det enklare för privatpersoner att besöka återvinningscentralerna och hantera sophämtning. Ladda ner Sysavs app och använd den som ett alternativ till körkort eller kundkort för privatpersoner för att öppna bommen till återvinningscentralen.
Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten. Filmerna med Styrbjörn har fått miljoner visningar i sociala medier. Kampanjen är nu på finalplats i avfallsvärldens "Eurovision".
Det kommer att införas fyrfacksinsamling för alla villor i Svedala och Lomma kommun. Majoriteten av alla boende i villa i kommunen har redan fyrfacksinsamling. Enligt lag ska det införas fastighetsnära sortering för alla och vi kommer att påbörja arbetet under våren.
Det är dags för den årligt återkommande mattävlingen Resterkocken. En mattävling som prisar de bästa tankarna kring hur man på ett kreativt sätt kan ta tillvara på matrester och på så sätt minska matsvinnet. I tävlingen Resterkocken uppmanas och utmanas barn och unga till att använda sina sinnen och vara kreativa i köket.
I våras genomfördes ett nudgingprojekt för att minska nedskräpning av fimparna på hållplatser i Ystads, Trelleborgs och Lunds kommun. Utvalda busshållplatser fick sällskap av nikotinkaninen som försökte sluta röka. Gula synliga askkoppar sattes upp på busshållplatserna och gröna rutor visade vägen till askkopparna. Hela 56 procent eller 1 100 fimpar slängdes i askkoppen istället för på marken.
"Gör något gott av något gammalt" var utmaningen i Resterkocken - en tävling som engagerade många matintresserade skånska ungdomar i höstas. Idag kom tävlingen på delad andraplats i Bryssel på EWWR Awards.
Den gamla deponin har under många år genomgått en förvandling till ett fritidsområde. Nu står den senaste nyheten färdig att användas av närboende i Burlöv, Lomma och Malmö, eller andra besökare.
"Gör något gott av något gammalt" var utmaningen i tävlingen Resterkocken. Tävlingen engagerade många matintresserade skånska ungdomar i höstas och nu är Resterkocken finalist i den internationella tävlingen Europa Minskar Avfallet.
Idag 23 mars besökte H.K.H. Kronprinsessan Victoria och Skånes landshövding Anneli Hulthén Sysav för att få höra mer om Malmös arbete med Agenda 2030. En guidad visning av Spillepeng och avfallskraftvärmeverket ingick också.
Mjuk palsternacka och morot blev god grönsaksbiff, bruna bananer och utgången yoghurt blev smarrig smoothie och gamla ägg blev monstermuffins. Det är några av barnens bästa tips i utmaningen Resterkocken. Tävlingen pågick under hösten 2017 och engagerade många matintresserade skånska ungdomar. Resterkocken ett av två bidrag från Sverige i den internationella tävlingen Europa Minskar Avfallet.
Rustan Nilsson, en av Sysavs miljöpedagoger, fick på torsdagen ta emot Region Skånes hederspris miljö. I motiveringen tar juryn fasta på det påverkansarbete kring avfall och hållbar konsumtion som görs på företaget. Varje år tar Sysav emot tusentals studiebesök; från skolor till pensionärsgrupper och utländska delegationer.
Nu lanseras kampanjen Resterkocken, en kreativ och rolig aktivitet som riktar sig till barn och ungdomar i åk 4-9 i södra Skåne. Förutom att minska matsvinnet genom att vara kreativa och fiffiga i köket med matrester, så kan alla som deltar vinna ett av 30 presentkort till en klassfest från @Matsmart.se! Win – win!
Att hitta symbiotiska kopplingar och på det sättet förvandla värdelösa restprodukter till värdefulla tillgångar är en del av den cirkulära ekonomin. I Malmö hamn praktiseras det fullt där en anläggning för att värma avloppsvatten byggs. I full drift kommer anläggningen kunna ta emot cirka 1 200 liter avloppsvatten i sekunden och täcka åtta procent av det totala behovet av fjärrvärme i kommunen.
Från 1 juni är det Sysav som tömmer soptunnorna i Kävlinge kommun. Sophämtningen kommer att bedrivas som vanligt ur hushållens perspektiv, men som en upphandlad tjänst har kommunen lämnat över ansvaret till det kommunala avfallsbolaget Sysav. Även efter 1 juni kommer det att vara samma sopkärl, samma hämtningsdagar och samma priser.
50 000 kronor till lovande studenter Varje år delar Sysav ut 50 000 kronor i stipendier till unga lovande studenter och deras handledare för att stimulera till en ökad kunskap inom avfallshantering och återvinning.