Gå direkt till innehåll

Ämnen: Naturresurser

Rustan Nilsson driver tillsammans med Ann Nerlund En riktigt sopig podd

Framtiden är inte skräp

Vi bombarderas ju ständigt med dystopiska bilder – smältande isar, plast i haven och en framtid som känns hopplös. Men vad händer om vi istället börjar måla upp en positiv vision av framtiden? I vårt senaste avsnitt av "En riktigt sopig podd" pratar vi med Liv Fjellander från IVL, en av författarna till en rapport som vill få oss att tänka om. Här utvecklar Rustan sina tankar kring detta.

Grön inramning av Möllevångstorget i Malmö, där Sysavs grönkompost använts i jorden. Foto: Bara Mineraler

Sysav och Bara Mineraler – ett samarbete som får städer att växa

När det gäller att skapa gröna oaser mitt i staden, från takträdgårdar till regnbäddar, krävs det lite mer än vanlig jord. Bara Mineraler vet vad som fungerar och har i över tio år använt Sysavs grönkompost för att få till den perfekta mixen. 

Slaggrus är ett klimatpositivt alternativ till jungfruliga material som framställs ur den rest som uppkommer vid förbränning av avfall vid Sysavs avfallskraftvärmeverk.

Sysav banar väg med en cirkulär affär inom slaggrus

Slaggrus är ett klimatpositivt alternativ till jungfruliga material som framställs ur den rest som uppkommer vid förbränning av avfall vid Sysavs avfallskraftvärmeverk. Sysav har nu skrivit avtal med Trelleborgs Hamn som kommer att använda slaggruset som konstruktionsmaterial.

Foto: Andreas Offesson

Pressvisning av världsunik textilsorteringsanläggning

Världens första storskaliga automatiska anläggning för textilsortering, Siptex, tas i drift i Malmö. Siptex är pusselbiten som saknats för att få igång textilåtervinning i större skala. I fulldrift har anläggningen kapacitet att hantera en tredjedel av den textil som idag slängs i soporna i Sverige. Onsdagen den 4 november hålls pressvisning av anläggningen.

I höst samlar Sysavs återvinningscentraler in fallfrukt.

Lämna fallfrukt på återvinningscentralen

Mellan den 20 augusti till 21 oktober kan besökare lämna fallfrukt på Sysavs återvinningscentraler. Fallfrukten används sedan i produktion av biogas och biogödsel.