Gå direkt till innehåll

Ämnen: Ekologiska frågor

Äppelglass på nedfallna äpplen och gamla äggvitor

Bäst på rester – här är vinnarna!

Skrumpna rotfrukter blev en smarrig grönsakskaka, gamla ägg blev crepes och torra kardemummabullar förvandlades till goda skorpor när barn och ungdomar i södra och nordvästra Skåne gjorde fantastiska restrecept. Årets matlagningstävling med fokus på matsvinn, Resterkocken, är avslutad och idag avslöjas vinnarna.

Matsvinnet kostar barnfamiljer tusentals kronor

Matsvinnet kostar barnfamiljer tusentals kronor

Visste du att en barnfamilj kan spara minst 3 000–6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn, eller att svenska hushåll varje år slänger drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.

Med några smarta trick kan du kolla om maten fortfarande är okej att äta eller dricka.

Några trick för minskat matsvinn

Nästan hälften av de hundratusentals ton mat som slängs är mat som hade kunnat ätas, men hur tar man reda på det? Här är några tips.

I höst samlar Sysavs återvinningscentraler in fallfrukt.

Lämna fallfrukt på återvinningscentralen

Mellan den 20 augusti till 21 oktober kan besökare lämna fallfrukt på Sysavs återvinningscentraler. Fallfrukten används sedan i produktion av biogas och biogödsel.

Snusmusen har anpassat sig så mycket till sin skräpiga miljö att den helt enkelt spelar död.

​Skånsk komiker upptäcker okända djur i nytt naturprogram

Snusmusen har anpassat sig så mycket till sin skräpiga miljö att den helt enkelt spelar död. Spilloljekråkans spillning skiftar i alla regnbågens färger. Följ med naturletaren Marcus Johansson ut i naturen. På olika platser hittar Marcus udda djur som anpassat sig efter det onaturliga avfallet som hamnar i naturen när människan sorterar fel.

Seminariet ger svar på frågorna: Varför måste matavfallsinsamlingen hålla hög kvalité? Hur produceras biogas och biogödsel?

Pressinbjudan: Det gröna och lokala kretsloppet - Välkommen till Sysavdagen 2017

Klimatdebatten är svår att hänga med i. Att vi är medskyldiga till klimatförändringarna inser de flesta – men vad ska vi göra åt det? Ett tydligt mål från klimatmötet COP 21 i Paris 2016 är att den globala temperaturökningen ska vara mindre än 2 grader. I år gör Sysavdagen en djupdykning den del av klimatfrågan som rör kretsloppet mellan land och stad - vi tittar närmare på matens kretslopp!