Pressmeddelande -
Låt gårdagens rest bli nästa fest!
Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 17 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker och bröd. Mycket kastas helt i onödan. Du kan rädda dina matrester genom att skapa nya måltider. Och varför inte göra det till en fest eller vara med och tävla i matlagningstävlingen Resterkocken.
Kan man verkligen rädda gammalt bröd? Och skrumpna grönsaker och grädden som håller på att gå ut?
- Javisst, säger Manal Hassan, hem- och konsumentkunskapslärare på Söderkullaskolan i Malmö. Gammalt bröd som inte möglat kan bli smaskiga kanelbullecrumbles. Skrumpna grönsaker blir som nya - lägg grönsakerna i en skål eller bunke med vatten. Sätt på ett lock och låt stå över natten i kylen. Simsalabim så har du färska, fräscha grönsaker nästa dag!
Manal Hassan har varit med och tagit fram lärarmaterialet till Resterkocken och även varit med och tävlat.
- Resterkocken är en rolig och lärorik utmaning, att få eleverna att själva komponera och laga en rätt av matsvinn. Det är just den här typen av lektioner som är de bästa, när man ser hur barnen lär sig saker som är viktiga utan att de tänker på det, eftersom de tycker att det är kul.
Internationella matsvinnsdagen
Idag är det internationella matsvinnsdagen vilket innebär att hela världen uppmärksammar matsvinnets konsekvenser.
- Siffrorna talar för sig själva, vi behöver bli mycket bättre på att se överbliven mat som möjligheter och ingredienser till nästa goda rätt. Vi vill öka kunskapen om hur vi bäst tar hand om vår mat eftersom nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas, säger Ann Thorén, projektledare Sysav.
Så här går tävlingen till:
Laga något riktigt gott av resterna i kylskåpet, äggen med kort utgångsdatum eller frukten som håller på att skrumpna. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en Resterkock!
Vem kan tävla?
Barn och unga i grundskolan kan tävla enskilt eller i grupp med sitt bästa restrecept. Du själv, tillsammans med en kompis, ett kompisgäng eller hela klassen kan delta i tävlingen och bli en Resterkock.
Fina priser:
Två första pris! Segrarna i respektive kategori (årskurs F-6 och årskurs 7-9) vinner 10 000 kr till klasskassan.
Plats 2-23:e vinner presentkort till klassen från Matsmart.se (värde 900 kr/stycket). Här delas priserna ut till alla som tävlar från förskoleklass till årskurs 9.
Totalt delas 25 priser ut bland de tävlande bidragen.
Tävlingsperiod:
Tävlingen pågår mellan 1 oktober-1 december 2022.
Vinn med hjälp av hjärtröster:
Ett presentkort från Matsmart (värde 900 kr) tilldelas det tävlingsbidrag som fått flest hjärtröster. Dela länken till ert bidrag med föräldrar, vänner och andra elever på skolan för att få så många röster som möjligt.
Jury:
Sandra Mastio
Sandra vann Sveriges mästerkock 2015, driver restaurangen Mastio pizzeria i Malmö och har varit programledare i Timjan, tupp och tårta på SVT.
Malin Broman
Malin är kock och matstylist med utmärkelser som Årets Gastronomiska Medieprofil i Skåneland och Årets Matambassadör i Höganäs.
Erik Andersson
Erik driver den hållbara restaurangen SPILL i Malmö. Vinnare av bland annat Skånska Gastronomiprisets hållbarhetspris.
Visste du detta om matsvinn:
- En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp.
- Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan och den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen.
- Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.
- Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 17 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker och bröd.
- Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.
*källa:https://www.livsmedelsverket.se
Om Resterkocken:
Kampanjen har som mål att minska matsvinnet i hushållen. Resterkocken riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Tävlingen är ett initiativ från Sysav, NSR, VIVAB, LSR och ÖGRAB samt Svenljunga, Kristianstad, Tranemo och Partille.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Sysav är ett miljö- och återvinningsföretag som tar emot, behandlar och återvinner avfall från hushåll och industrier. Sysav skapar värde för samhälle och kunder genom en hållbar resurs- och avfallshantering. Vi återför värdefulla resurser och återvunnen energi och bidrar på så sätt till minskade koldioxidutsläpp och uttag av jungfruliga råvaror. Vi verkar för ett samhälle med cirkulära flöden, hållbar produktion och konsumtion, där onödigt avfall inte uppstår. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer - tillsammans med våra kunder, samarbetspartners och invånarna i våra 14 ägarkommuner.