Gå direkt till innehåll
Vårvinterns stora Finloppis, SS17 håller till på Media Evolution, under parollen ”Get in to the closet and kill your darlings". På bilden Ellen Lindblad, projektledare på Sysav. Foto: Andreas Offesson
Vårvinterns stora Finloppis, SS17 håller till på Media Evolution, under parollen ”Get in to the closet and kill your darlings". På bilden Ellen Lindblad, projektledare på Sysav. Foto: Andreas Offesson

Nyhet -

​Hälften av all textil kastas – Finloppis vill vända trenden

Vi köper mer kläder än någonsin men är dåliga på att återanvända och återvinna. Att köpa kvalitet, använda kläderna länge, eller se till att någon annan använder dem efter dig är ett bra motgift. Finloppis på Media Evolution lördagen den 4 mars satsar på alla tre.

Svenskar konsumerar ca 13 kg textil per person och år. Mer än hälften hamnar i restavfallet, trots att ungefär hälften är i fint skick och hade kunnat återanvändas.

- Miljöpåverkan är stor när det gäller produktion av textil. Endast fem procent av alla textilier återvinns, bara ca 20 procent av textilierna samlas in för återanvändning och tusentals ton hamnar varje år i restavfallet. Resten är kvar i garderoben och används förhoppningsvis, säger Ellen Lindblad, projektledare på Sysav Utveckling AB.

Olika projekt för återvinning av textil

Det finns mycket kvar att göra för att förhindra att textilavfall hamnar i soporna.

- Sysav satsar på olika typer av projekt för att minska mängden textilavfall i restavfallet. Ett projekt är SIPTex, ett Vinnova-projekt med fokus på automatiserad textilsortering, som i förlängningen kan bidra till att textilåtervinningen kan öka, säger Ellen Lindblad.

Ett annat sätt att uppmuntra återanvändning av textil är att sponsra evenemang som Finloppis. Finloppis är en återkommande marknad i Malmö för secondhand designerkläder.

- Finloppis är ett hållbart alternativ till fast fashion som på kort tid blivit ett av de största miljöhoten. Målet med Finloppis är att det på sikt kan vara med och ändra våra konsumtionsmönster till ett mer hållbart sätt att handla kläder, säger Lisa Loderus, som står bakom Finloppis.

Återvinningscentralerna gör det lättare att återvinna textil

Ett tredje sätt att öka återanvändningen och återvinningen av textil är att satsa på utökad insamling. Förra året samlades över 500 000 kg textil in på Sysavs återvinningscentraler trots att det på många ställen endast tas emot hel textil för återanvändning. Under året kommer det förhoppningsvis på alla återvinningscentraler att införas insamling av textilier för såväl återanvändning som återvinning, något som redan idag finns på återvinningscentralerna Norra Hamnen och Bunkeflo.

Finloppis SS17 på lördag

Vårvinterns stora Finloppis 4 mars, SS17 går av stapeln på Media Evolution kl 10-15. Mer information om evenemanget på Facebook

Finloppis drivs av Lisa Loderus och hennes secondhandkoncept ragstoriches.se.

Olika begrepp

  • Textil - Textil, samlingsnamn för material och produkter framställda av textilfibrer, tex tyger, kläder, heminredning
  • Textilåtervinning - Två sätt: Återvinning av textilen i stoppningsmaterial och trasor (mekanisk återvinning) och återvinning av textilfibrer som görs till nya textilier (fiber-till-fiberåtervinning)
  • Återanvändning och återbruk av textil - Innebär att textilen används ytterligare en eller flera gånger för samma ändamål, oftast med en annan ägare.

Kontaktperson Finloppis

Lisa Loderus, lisa@ragstoriches.se 0763-113733

Kontaktperson, Sysav

Ellen Lindblad, projektledare Sysav Utveckling AB, ellen.lindblad@sysav.se, 040-635 20 91

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

 Anna Vilén

Anna Vilén

Presskontakt Kommunikationschef 0734-39 61 90

Relaterat innehåll

Sysav och Myrorna utmanar modebloggarna till en mer hållbar vårgarderob

Sysav och Myrorna utmanar modebloggarna till en mer hållbar vårgarderob

Våren är en tid då många vill rensa ur sina garderober och skaffa nytt. Vi svenskar slänger 8 kg kläder och andra textilier per person och år. Tillsammans med Myrorna vill därför Sysav utmana modebloggare att återanvända och köpa mer second hand i vår, genom utmaningen Four Fit Challenge - fyra plagg i en vecka.

Ett viktigt syfte med SIPTex-projektet är att öka medvetenheten och få fler konsumenter att samla in textilier så att textilierna kan återanvändas eller återvinnas.

Återvinning – för allt vad tygen håller

Bara fem procent av alla textilier som säljs i Sverige återvinns och tusentals ton hamnar varje år i soppåsen. Ett nytt projekt, SIPTex, med Sysav som en av deltagarna har som mål att öka textilåtervinningen – med hjälp av automatiserad sortering.

Sysav tar utmanande grepp för att minska avfallet

Sysav tar utmanande grepp för att minska avfallet

Genomsnittssvensken slänger 8 kg kläder och textilier per år. Sysav, som bland annat bedriver opinionsarbete för att minska mängden avfall, ger sig nu in i modebranschen för att nå ut med sitt budskap via en helt ny målgrupp – modebloggarna. För att uppmärksamma textilindustrins negativa miljöpåverkan använder Sysav en utmaning om att endast använda fyra plagg i en vecka - fourfitchallenge.

Historien om dina kläder - kampanj om textilens påverkan på miljön

Historien om dina kläder - kampanj om textilens påverkan på miljön

Köp inte skräp är en kampanj med syfte att få folk att tänka över hur konsumtion påverkar avfallsmängder och miljö. Årets tema är textil och kläder. På www.kopinteskrap.se kan man uppleva scroll-äventyret Historien om dina kläder, och se hur det går till från bomullsplanta till färdigt plagg i butiken. Kampanjen är en del av EU-projektet Europa Minskar Avfallet, som inleds imorgon lördag.

Henning Gillbergs förmedlingstjänst Repamera går hand i hand med cirkulär ekonomi. Foto: Andreas Offesson.

Gamla paltor blir som nya

Cirkulär ekonomi måste var billig och enkel för att lyckas. Det förklarar Henning Gillberg, 24 år, som driver företaget Repamera i Malmö. Därför har han startat en tjänst som är den förmedlande länken mellan privatpersoner som behöver få sina kläder lagade och de som gör det. Repamera står för både hämtning och leverans. Ett bra exempel på cirkulär ekonomi. Men vad betyder begreppet egentligen?

Så anordnar du en egen klädbytardag

Så anordnar du en egen klädbytardag

Den årliga Klädbytardagen i april har blivit en folkrörelse där nytt och nött byter ägare. Men du behöver inte vänta till påsk för att ge och ta. Här är några tips om du vill anordna en egen klädbytardag.