Gå direkt till innehåll
Ett viktigt syfte med SIPTex-projektet är att öka medvetenheten och få fler konsumenter att samla in textilier så att textilierna kan återanvändas eller återvinnas.
Ett viktigt syfte med SIPTex-projektet är att öka medvetenheten och få fler konsumenter att samla in textilier så att textilierna kan återanvändas eller återvinnas.

Pressmeddelande -

Återvinning – för allt vad tygen håller

Bara fem procent av alla textilier som säljs i Sverige återvinns och tusentals ton hamnar varje år i soppåsen. Ett nytt projekt, SIPTex, med Sysav som en av deltagarna har som mål att öka textilåtervinningen – med hjälp av automatiserad sortering.

Öka medvetenhet kring textiler
– Ett viktigt syfte med projektet är att öka medvetenheten och få fler konsumenter att samla in textilier så att textilierna kan återanvändas eller återvinnas, säger Ellen Lindblad, projektledare på Sysav.

Kampanj under december
I december genomför Malmö stad i samarbete med Sysav en kampanj för mer hållbar klädkonsumtion, GO! Malmö – Stilmedveten. Under kampanjen kan textil lämnas för återbruk och återvinning på AB Småland, Södra Förstadsgatan 25/27 i Malmö.

Lördagen den 3 december kommer Human Bridge, som också är samarbetspartner i SIPTex-projektet, att finnas på plats på Bunkeflo återvinningscentral och berätta mer om SIPTex och hur återvinning av textil går till.

Svensk anläggning unik
Insamling av kläder och textilier till SIPTex-projektet kommer sedan att ske på återvinningscentralerna i Bunkeflo och Norra hamnen från december 2016 till december 2017. Under denna tid testas automatiserad sortering av textilavfall för materialåtervinning i en unik svensk pilotanläggning i Avesta. Materialen kommer att sorteras utifrån olika färger och olika fibertyper, exempelvis bomull eller polyester. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om oss

Sysav, Sydskånes avfallsaktiebolag, tar emot, återvinner och behandlar avfall från hushåll och industrier i södra Skåne. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer.

Vi erbjuder en säker och trygg avfallshantering, där återanvändning och återvinning av material och energi maximeras på ett kostnadseffektivt sätt med miljö och resurshushållning i fokus.

Sysav har två dotterbolag, Sysav Industri AB och Sysav Utveckling AB. Sysav Industri AB har specialiserat sig på att hantera avfall från industrier och företag. Sysav Industri AB erbjuder även rådgivning och tar emot internationella förfrågningar om avfallshantering. Sysav Utveckling AB arbetar med forskning och utveckling.

Sysav ägs av 14 kommuner.

Kontakter

 Anna Vilén

Anna Vilén

Presskontakt Kommunikationschef 0734-39 61 90

Relaterat innehåll

Historien om dina kläder - kampanj om textilens påverkan på miljön

Historien om dina kläder - kampanj om textilens påverkan på miljön

Köp inte skräp är en kampanj med syfte att få folk att tänka över hur konsumtion påverkar avfallsmängder och miljö. Årets tema är textil och kläder. På www.kopinteskrap.se kan man uppleva scroll-äventyret Historien om dina kläder, och se hur det går till från bomullsplanta till färdigt plagg i butiken. Kampanjen är en del av EU-projektet Europa Minskar Avfallet, som inleds imorgon lördag.

Sysav i unikt samarbetsprojekt för ökad återanvändning av möbler

Sysav i unikt samarbetsprojekt för ökad återanvändning av möbler

Sverige konsumerar näst flest möbler per person i världen. Bara en bråkdel återanvänds. I ett unikt samarbetsprojekt ska nu Sysav, Erikshjälpen Second Hand, Akademiska Hus och Pingstkyrkan i Lund försöka ändra på detta. I slutet av augusti öppnar en butik i Lund, där tanken är att studenter för en billig peng ska kunna köpa möbler som annars hade blivit avfall, helt i onödan.

Varje år köper varje svensk 13 kilo kläder. Samtidigt slänger var och en av oss åtta kilo textil årligen i soppåsen.

Pressinbjudan: ​Åtta kilo kläder i soppåsen - hur kan vi få en mera hållbar konsumtion?

På Sysav arbetar vi både med att utveckla tekniska lösningar för att förbättra sorteringen av textil och att minska avfallet genom hållbar konsumtion. I samband med att vi lanserar vår kampanj för ökad textilinsamling vill vi bjuda in dig till en förmiddag då vi tittar framåt och presenterar möjliga lösningar. Välkommen till Sysav, Bjurögatan 18, tisdagen den 24 oktober kl 10.00

Vårvinterns stora Finloppis, SS17 håller till på Media Evolution, under parollen ”Get in to the closet and kill your darlings". På bilden Ellen Lindblad, projektledare på Sysav. Foto: Andreas Offesson

​Hälften av all textil kastas – Finloppis vill vända trenden

Vi köper mer kläder än någonsin men är dåliga på att återanvända och återvinna. Att köpa kvalitet, använda kläderna länge, eller se till att någon annan använder dem efter dig är ett bra motgift. Finloppis på Media Evolution lördagen den 4 mars satsar på alla tre. Sysav satsar på olika typer av projekt för att uppnå målet med att minska mängden textilavfall i restavfallet.

Henning Gillbergs förmedlingstjänst Repamera går hand i hand med cirkulär ekonomi. Foto: Andreas Offesson.

Gamla paltor blir som nya

Cirkulär ekonomi måste var billig och enkel för att lyckas. Det förklarar Henning Gillberg, 24 år, som driver företaget Repamera i Malmö. Därför har han startat en tjänst som är den förmedlande länken mellan privatpersoner som behöver få sina kläder lagade och de som gör det. Repamera står för både hämtning och leverans. Ett bra exempel på cirkulär ekonomi. Men vad betyder begreppet egentligen?