Gå direkt till innehåll
Livsmedelsbranschen står för en betydande del av matsvinnet och därmed landets klimatpåverkan och Sara Petterssons studie visar att det finns potential för matbanker och liknande initiativ att i större utsträckning minska svinnet.
Livsmedelsbranschen står för en betydande del av matsvinnet och därmed landets klimatpåverkan och Sara Petterssons studie visar att det finns potential för matbanker och liknande initiativ att i större utsträckning minska svinnet.

Nyhet -

50 000 kr i stipendier för studier om matsvinn, lakvatten och metangas

Varje år delar Sysav ut stipendier på upp till 50 000 kronor för uppsatser inom området återvinning och avfallshantering. På Sysavdagen den 22 april belönades tre studenter och deras uppsatser med blommor, diplom och stipendier.

Sysavstipendiet syftar till att stimulera ökad kunskap inom avfallshantering och återvinning. Stipendiekommittén utgörs av styrelsen för Sysav Utveckling AB, Sysavs helägda dotterbolag för forskning och utveckling.

Modulbaserad lakvattenbehandling

Författare: Johan Sandström, Miljövetarprogrammet vid Lunds universitet.

I sitt arbete har Johan Sandström teoretiskt testat hur väl ett småskaligt reningsverk uppbyggt av containrar, kan rena lakvatten från landets deponier. Resultaten från studien visar att systemet teoretiskt kan fungera och på så sätt kan skydda människor och miljö från förorenat lakvatten.

Deponigas – Mätmetoder för utsläpp och passiva gashanteringssystem

Författare: Ida Arvidsson, Miljö- och energisystem vid institutionen för teknik och samhälle vid Lunds tekniska högskola.

När avfall på deponier bryts ner bildas en gasblandning som innehåller främst koldioxid och metan. Metanet är en stark växthusgas och bidrar till klimatförändringar och syftet med studien var att studera hur metangas släpps ut och hur dessa utsläpp kan mätas och minskas.

Minskat matsvinn genom välgörenhet – En studie om matbanker och liknande verksamheter

Författare: Sara Pettersson, Miljö- och energisystem vid institutionen för teknik och samhälle vid Lunds tekniska högskola.

I uppsatsen har Sara Pettersson studerat hur mycket mat som skänks av livsmedelsbranschen till matbanker och andra organisationer, för att komma behövande till nytta istället för att kastas. Livsmedelsbranschen står för en betydande del av matsvinnet och därmed landets klimatpåverkan och studien visar att det finns potential för matbanker och liknande initiativ att i större utsträckning minska svinnet.

Ämnen

Kontakter

 Anna Vilén

Anna Vilén

Presskontakt Kommunikationschef 0734-39 61 90

Relaterat innehåll

Pressinbjudan: Att vända klimatfrågan från utmaning till stimulans - Mattias Goldmann, Mäktigast i Hållbarhetssverige 2016

Pressinbjudan: Att vända klimatfrågan från utmaning till stimulans - Mattias Goldmann, Mäktigast i Hållbarhetssverige 2016

Välkommen till Sysavdagen 2016 - globala megatrender och spännande projekt i regionen. Mäktigast i Hållbarhetssverige 2016 pratar om hur vi ska kunna vända klimatfrågan från en hopplös utmaning till en spänstig stimulans! Ny regional kretsloppsplan, där 14 kommuner har enats om modiga, gemensamma mål till 2020. Bl a nollvision på farligt avfall i restavfallet, och halverad mängd textil.

Seminariet ger svar på frågorna: Varför måste matavfallsinsamlingen hålla hög kvalité? Hur produceras biogas och biogödsel?

Pressinbjudan: Det gröna och lokala kretsloppet - Välkommen till Sysavdagen 2017

Klimatdebatten är svår att hänga med i. Att vi är medskyldiga till klimatförändringarna inser de flesta – men vad ska vi göra åt det? Ett tydligt mål från klimatmötet COP 21 i Paris 2016 är att den globala temperaturökningen ska vara mindre än 2 grader. I år gör Sysavdagen en djupdykning den del av klimatfrågan som rör kretsloppet mellan land och stad - vi tittar närmare på matens kretslopp!

Sedan Anna Fråne fick Sysavstiendiet 2011 har intresset för avfallsfrågor bara växt. Idag arbetar hon som projektledare och forskningsingenjör på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Sysavstipendiet blev startskottet för hennes karriär

​För fem år sedan fick hon Sysav-stipendiet för sitt examensarbete om den framtida potentialen i deponigas, genom fallstudier på två skånska deponier. Idag består – och växer – intresset för avfallsfrågor, ett intresse som vaknade under utbildningen i ekosystemteknik vid Lunds tekniska högskola.