Gå direkt till innehåll
Sedan Anna Fråne fick Sysavstiendiet 2011 har intresset för avfallsfrågor bara växt. Idag arbetar hon som projektledare och forskningsingenjör på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Sedan Anna Fråne fick Sysavstiendiet 2011 har intresset för avfallsfrågor bara växt. Idag arbetar hon som projektledare och forskningsingenjör på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Nyhet -

Sysavstipendiet blev startskottet för hennes karriär

För fem år sedan fick hon Sysav-stipendiet för sitt examensarbete om den framtida potentialen i deponigas, genom fallstudier på två skånska deponier. Idag består – och växer – intresset för avfallsfrågor, ett intresse som vaknade under utbildningen i ekosystemteknik vid Lunds tekniska högskola.

Möt Anna Fråne som har avfallet i fokus i sin dagliga gärning.

Miljö- och naturintresset har alltid funnits i Anna Frånes liv, så steget in på universitetsutbildningen i ekosystemteknik var inte långt. Men just avfallsfrågorna var inte de viktigaste den gången.

– Avfallshantering var ett tillval i utbildningen och det visade sig vara betydligt mer spännande än jag någonsin hade trott, säger Anna Fråne.

Men vad i avfall är egentligen spännande?

– Det är mycket, säger Anna självklart.

– För det första är det något vi alla genererar utan att alltid tänka på det. Att avfallet, som ju på ett sätt är “samhällets baksida”, sedan kan nyttjas som en resurs är inget vi reflekterar över, vi tar för givet att det tas om hand på något sätt. Men bakom ligger så otroligt mycket arbete som jag tror de flesta har svårt att föreställa sig.

Avstamp i stipendium

Ett rejält kliv in i avfallshanteringens värld tog Anna Fråne genom sitt examensarbete, som 2011 också belönades med Sysav-stipendiet. Under rubriken Uppskattning av framtida gaspotential i två skånska deponier, undersökte Anna tillsammans med en kursare hur mycket gas det finns kvar i de två deponierna Filborna i Helsingborg och Albäck i Trelleborg och om det finns lönsamhet i att investera för att ta tillvara gasen.

– Att få stipendium för det arbetet spädde absolut på mitt intresse för de här frågorna, mycket för att jag fick arbeta så nära verkligheten genom samarbetet med Sysav och andra aktörer.

Blir bara roligare

Och så har det fortsatt. Avfallshantering fascinerar än och idag arbetar Anna som projektledare och forskningsingenjör på IVL Svenska Miljöinstitutet. I avfallsgruppen arbetar man brett ur ett systemperspektiv med just avfallsfrågor. Det kan vara så vitt skilda uppdrag som att ta fram nationell avfallsstatistik för Naturvårdsverket och försöka minska plasten i havet till att analysera vilka plastförpackningar vi sorterar och vilka faktorer som påverkar oss i valet mellan att källsortera plasten eller kasta den i hushållssoporna.

– Mitt jobb blir faktiskt bara roligare och roligare i takt med att jag ser alla möjligheter som finns, säger Anna. Jag får jobba med både tekniska frågor och beteendefrågor och det finns hur mycket som helst att dyka ner i.

Text: Camilla Westemar

Foto: Andreas Offesson 

Relaterade länkar

Ämnen

Kontakter

 Anna Vilén

Anna Vilén

Presskontakt Kommunikationschef 0734-39 61 90

Relaterat innehåll

Pressinbjudan: Att vända klimatfrågan från utmaning till stimulans - Mattias Goldmann, Mäktigast i Hållbarhetssverige 2016

Pressinbjudan: Att vända klimatfrågan från utmaning till stimulans - Mattias Goldmann, Mäktigast i Hållbarhetssverige 2016

Välkommen till Sysavdagen 2016 - globala megatrender och spännande projekt i regionen. Mäktigast i Hållbarhetssverige 2016 pratar om hur vi ska kunna vända klimatfrågan från en hopplös utmaning till en spänstig stimulans! Ny regional kretsloppsplan, där 14 kommuner har enats om modiga, gemensamma mål till 2020. Bl a nollvision på farligt avfall i restavfallet, och halverad mängd textil.

Sysavdagen idag: Klimat, forskning, framtid!

Sysavdagen idag: Klimat, forskning, framtid!

Fredagens Sysavdag på Malmö Börshus handlar om framtiden för avfallsbranschen. Sysavs nye VD Peter Engström berättar vilken resa företaget står inför. Entreprenören Björn Söderberg pratar om hur man som entreprenör kan vara både hållbar och lönsam, och under det akademiska passet talar bland andra prof. Kerstin Sonesson om klimatångest och handling.

Seminariet ger svar på frågorna: Varför måste matavfallsinsamlingen hålla hög kvalité? Hur produceras biogas och biogödsel?

Pressinbjudan: Det gröna och lokala kretsloppet - Välkommen till Sysavdagen 2017

Klimatdebatten är svår att hänga med i. Att vi är medskyldiga till klimatförändringarna inser de flesta – men vad ska vi göra åt det? Ett tydligt mål från klimatmötet COP 21 i Paris 2016 är att den globala temperaturökningen ska vara mindre än 2 grader. I år gör Sysavdagen en djupdykning den del av klimatfrågan som rör kretsloppet mellan land och stad - vi tittar närmare på matens kretslopp!

Livsmedelsbranschen står för en betydande del av matsvinnet och därmed landets klimatpåverkan och Sara Petterssons studie visar att det finns potential för matbanker och liknande initiativ att i större utsträckning minska svinnet.

50 000 kr i stipendier för studier om matsvinn, lakvatten och metangas

Sysavstipendiet syftar till att stimulera ökad kunskap inom avfallshantering och återvinning. Stipendiekommittén utgörs av styrelsen för Sysav Utveckling AB, Sysavs helägda dotterbolag för forskning och utveckling. Årets uppsatser handlar om 1. rening av lakvatten, 2. hur metangas kan mätas och minskas och 3. hur matbanker och liknande initiativ att i större utsträckning kan minska svinnet.