Blogginlägg -
Kommer du ihåg när klimatet inte var lika hett?
Jag har så sakteliga börjat komma in i arbetslunken igen efter en lång, härlig och…ja, varm semester.
Men några få dagar var det faktiskt både lite svalt och regnigt. Ett par av dessa dagar var under årets Almedalsvecka. Jag tänkte nu dela med mig av några av de reflektioner jag gjorde när jag, som en yr höna, sprang runt och försökte maximera nyttan av de koldioxidutsläpp som flygresan dit gett upphov till.
För det första måste jag poängtera att den varma sommaren inte hade seglat upp som den stora snackisen än. Helt enkelt för att det fortfarande fanns så mycket sommar kvar som kunde regna bort.
Därför var inte klimatet en lika het fråga som den hade varit ifall Almedalen hade ägt rum i augusti.
Däremot var en annan fråga riktigt riktigt het på miljöbranschens seminarier i år. Överallt talades det om den - plasten. En del med riktigt fyndiga seminarietitlar såsom:
Life in plastic, is it fantastic? Ett hållbart system för plast till 2030.
och Jakten på plasten - kasta inte ut badankan med badvattnet.
Mycket plast i Almedalen- både i mun och hand
En reflektion som jag ganska omgående gjorde var att det användes mycket plast på samma event som det snackades mycket plast. Vi var många som satte rosévinet i halsen vid flera tillfällen när det blev uppenbart att vi om och om igen lyckades kasta sten i glashus, inte hålla rent framför egen dörr, skita där vi… ja, du fattar.
Till och med på Sysavs eget event serverade vi våra publiklockande smoothies i små plastglas.
Även så på det event som jag verkligen såg fram emot; Avfall Sveriges seminarium med den något för långa titeln ”Vad händer om Sveriges energiåtervinningsanläggningar slutar ta emot avfall med plast januari 2019?”
60 procent i galen tunna
Men det var just titeln som lockade mig, avfallsnörd som jag är. För tanken svindlade ju. Vad skulle hända om vi som avfallsförbrännare inte längre tog emot restavfall som innehöll återvinningsbar plast? Tänk om vi sa stopp och belägg, det här var inte bra sorterat! Hur många sopbilar hade fått vända om tror du? Ja, varenda en så klart! För den nedslående siffran är att i en restavfallstunna från ett hushåll i Sverige idag är drygt 60 procent felsorterat. Och av de 60 procenten är en stor del plast.
Tyvärr visade sig att seminariets namn bara var ett lockbete. Ingen skulle ju komma på tanken att på allvar faktiskt stoppa sopbilarna. För faktum är, precis som Öresundskraft nyligen konstaterade i ett debattinlägg:
"Vi behöver inte plasten, men plasten behöver oss."
Det vill säga, Sysav ser helst att vi bara energiåtervinner sådant som inte går att materialåtervinna eller återanvända. Men alla förväntar sig samtidigt att vi ska ta hand om allt det som hamnat i galen tunna.
Vi får alltså skulden för de fossilbaserade utsläpp som är en konsekvens av att något är på tok tidigare i kedjan.
Ingen quick-fix
Så vad behövs då göras? Ja, för det första så måste vi inse att frågan är så komplex att det inte finns en quick-fix. Det finns idag plast överallt omkring oss, på oss och värsta fall även i oss. Kolla själv när du vaknar imorgon. Du drar på dig dina plastbyxor,(3 % elastan i jeansen), du använder din plasttandborste och din plasttub med tandkräm innan du… ja, och så fortsätter det hela dagen.
Eftersom plasten idag finns överallt så finns den också i en mängd olika skepnader, med olika kemiska sammansättningar som komplicerar och många gånger omöjliggör återvinning. Vi måste alla arbeta tillsammans, på alla plan. Sluta peka finger och skylla ifrån oss. Sluta skylla på alla kineser. Sluta skylla på USA och deras helt galna 500 miljoner sugrörskonsumtion om dagen.
Se istället vad du faktiskt kan göra. På ditt jobb, i din verksamhet och hemma hos dig. Därför ifall du inte gör dig själv till en del av lösningen, ja då är du ju en del av problemet. Eller?
Men nu när klimatfrågan äntligen kommit högt upp på den politiska dagordningen igen, så kan vi väl passa på att koppla ihop plastfrågan med klimatfrågan. För allt hänger ihop och ingenting försvinner.
Nu när jag är tillbaka på jobbet så hoppas jag att vi ses snart. Sysav tar kostnadsfritt emot studiebesök från företag, lärosäten och organisationer. Vi vill träffa så många som möjligt, för vi vet att det är tillsammans som vi kan och måste skapa en hållbar värld.
Välkommen!
Rustan