Gå direkt till innehåll

Ämnen: Kemikalieindustri

Under testperioden bemannades återvinningscentralerna med extra personal för att hjälpa besökare att sortera rätt.

Mer plast till återvinning efter lyckat test

Ett test för ökad sortering av plast på tre av Sysavs återvinningscentraler har nyligen avslutats. Resultatet blev bättre sortering av hårdplast - från 80 procent felsortering till 10 procent - samt nya möjligheter att öka återvinning av mjuka plastorter. Syftet var att öka materialåtervinningen och därmed minska den fossila andelen avfall som går till energiåtervinning.

Sysav satte frågan om återvunnen energi på agendan i Almedalen.

Fossilfri energiåtervinning en utmaning för hela samhället

Sysav satte frågan om återvunnen energi på agendan i Almedalen. Inför en intresserad publik anordnades ett seminarium, med representanter från bland annat Naturvårdsverket, KTH och Öresundskraft, för att diskutera framtidens energi.

Peter Engström, VD Sysav

Utmaningar på vägen mot en cirkulär ekonomi

Avfall är en komplex fråga, och det krävs att man kan hålla mer än en tanke i huvudet samtidigt. För att gå mot en cirkulär ekonomi och bättre återvinning krävs styrmedel uppströms. Och för det avfall som inte kan eller bör återvinnas på annat sätt är energiåtervinning en klimatsmart behandlingsmetod.

Snusmusen har anpassat sig så mycket till sin skräpiga miljö att den helt enkelt spelar död.

​Skånsk komiker upptäcker okända djur i nytt naturprogram

Snusmusen har anpassat sig så mycket till sin skräpiga miljö att den helt enkelt spelar död. Spilloljekråkans spillning skiftar i alla regnbågens färger. Följ med naturletaren Marcus Johansson ut i naturen. På olika platser hittar Marcus udda djur som anpassat sig efter det onaturliga avfallet som hamnar i naturen när människan sorterar fel.

Björn Peters och Christian Stridsberg på WMS Nordics anläggning i Hög utanför Löddeköpinge. Foto: Andreas Offesson

Där andra såg skräp anade de en affär

WMS Nordic har specialiserat sig på att samla in plast för återvinning. Främst är det material som frigolit från fiskeindustrin men man har inlett ett samarbete med lantbruksföretag och samlar in ensilagefilm och annat plastavfall. Sedan hittar de avsättning för materialet som tidigare oftast gått till förbränning.