Gå direkt till innehåll
Under ett års tid ska tio hushåll i Lomma, Kävlinge och Svedala utmana sig själva att minska sitt avfall. Vem blir en Minimeringsmästare?
Under ett års tid ska tio hushåll i Lomma, Kävlinge och Svedala utmana sig själva att minska sitt avfall. Vem blir en Minimeringsmästare?

Pressmeddelande -

Vem minskar sitt avfall mest?

Nu drar tävlingen Minimeringsmästarna igång. Under ett års tid ska tio hushåll i Lomma, Kävlinge och Svedala utmana sig själva att minska sitt avfall. Under året hålls fem tematräffar med tillhörande utmaningar. Vem klarar att minska sitt avfall mest?

Hemmet väller över av grejer, tiden räcker inte till och samtidigt läser vi nyheter om att vi befinner oss i en klimatkris. Det är lätt att få ångest. Men nu vänder vi på det! Hur når vi punkten där vi är nöjda med det vi redan har och samtidigt får mer tid för det som verkligen betyder något?

10 hushåll utmanas under ett år

Under ett års tid ska 10 hushåll från Lomma, Kävlinge och Svedala kommuner inspireras till att leva mer hållbart. Under året hålls tematräffar om hållbar konsumtion, matsvinn, farligt avfall, delande och textil med tillhörande utmaningar. Det kan till exempel handla om att laga restmåltider eller säga nej till onödiga grejer - och köpa en begagnad present till någon nästa gång du går bort på kalas. Samtidigt ska de dela med sig av sina erfarenheter i sociala medier för att inspirera andra. Vid olika tillfällen under året väger de sitt avfall för att se hur de lyckas minska det. Tävlingen Minimeringsmästarna hålls över hela landet och arrangeras i Lomma, Kävlinge och Svedala av Sysav.

- Årets roligaste tävling är igång, äntligen. Vi har ett gäng engagerade familjer som under ett år utmanas och inspireras till att minska sitt avfall. För några av familjerna är matsvinn något som man vill lära sig att undvika, för andra är att plastbanta en utmaning. Jag är säker på att vi kommer att lära väldigt mycket av varandra under tiden. Kul också att det är många kommuner från Skåne som är med och tävlar, säger Jonna Ganslandt, projektledare på Sysav.

Så går det till:

I Minimeringsmästarna tävlar hushåll i hela Sverige mot varandra i att minska sina avfallsmängder och hur vi kan leva mer hållbart. Under ett år ses deltagarna på träffar med fem olika teman: hållbar konsumtion, matsvinn, farligt avfall, delande och textil. Utifrån dessa teman ska deltagarna genomföra olika utmaningar och samtidigt sprida sina erfarenheter via sociala medier. Deltagarna får poäng för hur de genomför sina utmaningar och hur mycket de minskar sitt avfall. Sysav arrangerar Minimeringsmästarna i Lomma, Svedala och Kävlinge. Läs mer: https://www.minimeringsmastarna.se/

Hållbar konsumtion – första temat

Imorgon onsdag samlas alla Minimeringsmästarna för den första tematräffen. Träffen äger rum på Sysav och hushållen kommer bland annat att få inspiration från Sysavs miljöpedagog Ann Nerlund som berättar om sitt köpfria år.

Minimeringsmästarna i Skåne:

Från Skåne deltar nio kommuner i Minimeringsmästarna – Lomma, Svedala och Kävlinge från sydvästra Skåne och från nordvästra Skåne deltar Båstad, Helsingborg, Höganäs, Åstorp och Ängelholm.

Varför Minimeringsmästarna?

Vi shoppar i Sverige som om det fanns 4,2 jordklot och vi gör av med 466 kg avfall varje år per person. Det är nästan ett halvt ton! Per person! Ja, det är galet. Men det går att göra något åt det, och vi kan göra det tillsammans. Att minska på sitt avfall är inte bara bättre för miljön - du kan spara pengar och få mer tid till annat. Därför finns Minimeringsmästarna - ett initiativ från Göteborgsregionen (GR), som finansieras av Avfall Sverige.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Sysav är ett miljö- och återvinningsföretag som tar emot, behandlar och återvinner avfall från hushåll och industrier. Sysav skapar värde för samhälle och kunder genom en hållbar resurs- och avfallshantering. Vi återför värdefulla resurser och återvunnen energi och bidrar på så sätt till minskade koldioxidutsläpp och uttag av jungfruliga råvaror. Vi verkar för ett samhälle med cirkulära flöden, hållbar produktion och konsumtion, där onödigt avfall inte uppstår. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer - tillsammans med våra kunder, samarbetspartners och invånarna i våra 14 ägarkommuner.

Kontakter

Jonna Ganslandt

Jonna Ganslandt

Projektledare, kretsloppsplan, avfallshantering och avfallstjänster 0406352257

Relaterat innehåll

Är det din tur att bli miljöhjälte och Minimeringsmästare? Deltagare sökes i Svedala, Lomma och Kävlinge.

Skånska kommuner tävlar i hållbar livsstil

Minimeringsmästarna är en nationell tävling för hushåll som vill minska på de onödiga sakerna, utgifterna, stressen och klimatavtrycket. I ett års tid får deltagare inspireras till hur man kan leva mer hållbart och samtidigt tävla mot andra hushåll i den stora Sverigekampen. Sysav söker nu deltagare i Svedala, Lomma och Kävlinge kommun som vill satsa lite extra på miljön under ett år.

På kommunernas bibliotek går det att se en utställning om Minimeringsmästarna. Om du inte har möjlighet att besöka biblioteken, så delar de tävlande hushållen med sig av hur de tar sig an utmaningarna i sociala medier.

Hushållen minskar avfallet med 30 procent

När den nationella tävlingen Minimeringsmästarna kommit halvvägs kan vi se att de deltagande hushållen minskat sitt avfall med cirka 30 procent. Lomma kommun ligger på tredje plats, bland de 50 deltagande kommunerna.

Karin (till höger) och Peo Valastig från Svedala som lyckades minska sitt avfall mest. Åsa Larsson (till vänster) vann den nationella tävlingen kategori  bästa sociala medier. De ätbara buketterna hade en av deltagarna, Camilla Leth, bundit.

Familjen Valastig från Svedala kommun minskade sitt avfall mest

Under ett år har hushåll över hela Sverige deltagit i Minimeringsmästarna, en tävling i att minska sitt avfall så mycket som möjligt. Igår utsågs vinnarna både nationellt och lokalt. Totalt har de deltagande hushållen minskat sitt avfall med 45 procent.

Ordna en bytardag och byt kläder och prylar med vänner och bekanta.

Ska vi byta grejer med varandra?

I en undersökning som Sysav har gjort är det endast cirka 20 procent som tycker att det är lätt att dela och samäga saker med någon annan. Hur gör man för att låna, byta, hyra och dela på ett enkelt sätt?