Gå direkt till innehåll
Voliá - Vegetarisk färspaj med morotsröra - årets vinnare i kategorin årskurs 7 - 9.
Voliá - Vegetarisk färspaj med morotsröra - årets vinnare i kategorin årskurs 7 - 9.

Pressmeddelande -

Smarta restrecept är vinnare i årets Resterkocken-tävling

Årets matlagningstävling Resterkocken - för barn och unga med fokus på matsvinn - är avslutad och idag avslöjas vinnarna. Totalt kom 325 kreativa bidrag in och tävlade om fina priser. 

 - Årets bidrag består av många spännande resträtter med stor spännvidd. Det är femte året i rad som vi arrangerar tävlingen och jag blir lika glad varje år över alla kreativa resträtter som är med och tävlar - allt från grötplättar till taccos på fyra olika sätt. Årets vinnare visar prov på bra samarbete och smarta sätt att ta vara på matrester, säger Ann Thorén, projektledare. 

Resterkockens jury bestående av Sandra Mastio, Malin Broman och Erik Andersson har utsett årets vinnare:

Vinnare i kategorin klass F - åk 6

Järpås Skola Åk 6
, Järpås, Lidköpings kommun
Carolina Hallqvist, Alfred Elehag, Hampus Larsson, Arwen Järpemark Lejion, Kajsa Lundström, Elliot Olofsson, Melker Säreborn, Arvid Thorsson

Restpannkaka i ugnen à la Järpås med räddade tillbehör

Ett mycket bra val att vidareutveckla den omtyckta Fläskpannkakan till en lika omtyckt Restpannkaka. Att dessutom ta hand om höstens fallfrukter till ett mos är både gott och smart för att ta tillvara på naturen. Härligt att se hur de arbetat med att öka kunskapen och det praktiskt arbetat med råvarorna i klassen.

Vinnare i kategorin klass åk 7- åk 9
Sofielundsskolan 9a, Malmö
Ghazale El - Zein, Yasemin Culum, Sydra Al Hares och Shakira Feratovic

De har räddat många råvaror genom att jobba på flera olika sätt i köket. Att skära bort det mögliga, skippa att skala rotfrukter och blanda de stötta och gamla råvarorna med nya råvaror precis som det ska vara. Det märks att de haft ett bra samarbete i gruppen för att få till ett gott recept och skapat ett arbetssätt som fungerar för alla i vardagen.
Extra + för att de till och med tog hand om konservburken.

Vinnare av presentkort

Stort grattis också till alla fantastiska vinnare av presentkort i Resterkocken 2021. 
Se vinnarna här:www.resterkocken.se

Årets hjärtröst-vinnare 

Det bidrag som fick flest hjärtröster, 282 hjärtan, är Pilevallskolan årskurs 6 med Pannkakor. De vinner ett presentkort från Matsmart (värde 900 kr).

Årets jury:

Sandra Mastio Kock/kokboks­författare

Sandra vann Sveriges mästerkock 2015, driver restaurangen Mastio pizzeria i Malmö och har varit programledare i Timjan, tupp och tårta på SVT. Och hon brinner för att minska matsvinnet! Sandra var också aktuell i "Decenniets mästerkock" på TV4 under hösten.

Malin Broman Matkreatör

Malin är kock och matstylist med utmärkelser som Årets Gastronomiska Medieprofil i Skåneland och Årets Matambassadör i Höganäs. Hon sitter också i juryn för Skånska Gastronomipriset.

Erik Andersson Kock

Erik driver den hållbara restaurangen SPILL i Malmö. 2019 vann Erik Skånska Gastronomiprisets hållbarhetspris och Malmö stads Näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling.

Så här gick tävlingen till:

Utmaningen var att laga något riktigt smaskigt av resterna i kylen, rädda mjölken med kort utgångsdatum eller leta fram förra årets grötris i skafferiet och gör ett supersmarrigt mellanmål. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en resterkock!

Tävlingen pågick mellan 1 oktober-1 december 2021. Resterkocken återkommer hösten 2022. Barn och unga i grundskolan tävlade enskilt eller i grupp med sitt bästa restrecept.

Nytt för i år – två första pris!

Segrarna i respektive kategori (årskurs F-6 och årskurs 7-9) vinner 10 000 kr till klasskassan.
Plats 2-23:e vinner presentkort till klassen från Matsmart.se (värde 900 kr/stycket). Här delas priserna ut till alla som tävlar från förskoleklass till årskurs 9. Totalt delas 25 priser ut bland de tävlande bidragen.

Fakta om matsvinn:

  • En barnfamilj kan spara minst 3 000–6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn.
  • De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk.
  • Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.

Om Resterkocken

Resterkocken riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Tävlingen är ett initiativ från Sysav, NSR, NÅRAB, VIVAB, LSR och ÖGRAB samt Kungälv, Svenljunga och Kristianstad.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Sysav är ett miljö- och återvinningsföretag som tar emot, behandlar och återvinner avfall från hushåll och industrier. Sysav skapar värde för samhälle och kunder genom en hållbar resurs- och avfallshantering. Vi återför värdefulla resurser och återvunnen energi och bidrar på så sätt till minskade koldioxidutsläpp och uttag av jungfruliga råvaror. Vi verkar för ett samhälle med cirkulära flöden, hållbar produktion och konsumtion, där onödigt avfall inte uppstår. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer - tillsammans med våra kunder, samarbetspartners och invånarna i våra 14 ägarkommuner.

Kontakter

Ann Thorén

Ann Thorén

Projektledare, samarbetsprojekt med Sysavs ägarkommuner Gillar att prata om samarbetsprojekt med Sysavs ägarkommuner 040-6352247
Susanna Christensson

Susanna Christensson

Kommunikatör, kommunikationskampanjer och kommunikationsprojekt Gillar att prata om kommunikationskampanjer och kommunikationsprojekt 0734-396231

Relaterat innehåll

Tänk nytt och rädda matrester. Voilà så är du en Resterkock.

Tänk nytt om rester och rädda mat!

Resterkocken är tävlingen som prisar hur man på ett idérikt sätt tar tillvara matrester och minskar matsvinnet. Tävlingen håller på mellan 1 oktober - 1 december 2021.Resterkocken riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden.