Gå direkt till innehåll
Tänk nytt och rädda matrester. Årets Resterkockar har fixat guldkant på vardagen och skapat mycket av nästan inget.
Tänk nytt och rädda matrester. Årets Resterkockar har fixat guldkant på vardagen och skapat mycket av nästan inget.

Pressmeddelande -

Rekordmånga vill rädda rester

Årets upplaga av Resterkocken - en matlagningstävling för barn och unga med fokus på matsvinn - är avslutad och idag avslöjades vinnarna. Rekordmånga bidrag tävlade i årets tävling som samordnas av Sysav, hela 552 st. Årets bidrag visar på stor påhittighet och smarta restrecept. Och juryn blev imponerad.

Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 17* kilo ätbar mat per person. Siffrorna talar för sig själva, vi behöver bli mycket bättre på att se överbliven mat som möjligheter och ingredienser till nästa goda rätt. Mycket kastas helt i onödan.

- I höst har Resterkocken känts mer aktuell än någonsin. Förutom att matsvinn är pengar som bokstavligen försvinner i soporna är det inte klimatsmart. Att ta hand om maten och kunna göra goda maträtter, efterrätter och mellis av rester är en viktig kunskap för alla och att inspirera unga känns extra bra. Och alla som har tävlat i Resterkocken visar på otrolig kreativitet. Känns hoppfullt och glädjande, säger Ann Thorén, projektledare Sysav.

Bli inspirerad

Alla 552 recept samt recept från tidigare år finns på resterkocken.se. Där finns mycket att inspireras av. Juryn imponerades av årets bidrag och tycker att kvalitén på recepten är riktig hög. Årets vinnare i Resterkocken har fixat guldkant på vardagen och skapat mycket av nästan inget. Grattis till Linderöds förskola i Kristianstad kommun och Sophiaskolan i Simrishamn.

Årets vinnare

Resterkockens jury, bestående av Sandra Mastio, Malin Broman och Erik Andersson, har utsett årets vinnare.

Vinnare i kategorin klass F - åk 6: Barnen på Lindens förskola
Lindens grötvåfflor

Juryns motivering: Med enkla medel har ni gjort den vardagliga gröten till lyxiga och goda våfflor, ni har verkligen lyckats med att sätta guldkant på vardagen! Ni kommer inte bara inspirera förskolor och fritids att ta tillvara på gröten utan också alla barn i er ålder att själva fixa matiga och goda mellisvåfflor.

Att rädda svinn behöver inte vara svårare än så här!

Vinnare i kategorin klass åk 7- åk 9 och även årets vinnare av priset för flest hjärtröster det vill säga det bidrag som fick flest hjärtan av familj, vänner och klasskompisar: Klass 9 på Sophiaskolan i Simrishamn

Grönsaksgnocchi, allroundkrydda och buljongtärningar
Juryns motivering: WOW säger vi! Sophiaskolan ni har på egen hand lagat det som de flesta av oss köper i färdiga tärningar och burkar. Nämligen det som ligger till grunden för matlagningen - buljong och kryddor på skal och rotfrukter och sedan vidareförädlat det till goda gnocchi. Av nästan ingenting har ni skapat väldigt mycket. Ni har både imponerat och inspirerat oss i juryn till att gå i era fotspår.

Vinnare av presentkort

Stort grattis också till alla fantastiska vinnare av presentkort från Matsmart och tack för era fina bidrag.
Se vinnarna här:www.resterkocken.se

Årets jury:

Sandra Mastio Kock/kokboks­författare

Sandra vann Sveriges mästerkock 2015, driver restaurangen Mastio pizzeria i Malmö och har varit programledare i Timjan, tupp och tårta på SVT. Och hon brinner för att minska matsvinnet!

Malin Broman Matkreatör

Malin är kock och matstylist med utmärkelser som Årets Gastronomiska Medieprofil i Skåneland och Årets Matambassadör i Höganäs. Hon sitter också i juryn för Skånska Gastronomipriset.

Erik Andersson Kock

Erik driver den hållbara restaurangen SPILL i Malmö. 2019 vann Erik Skånska Gastronomiprisets hållbarhetspris och Malmö stads Näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling.

Så här gick tävlingen till:

Utmaningen var att laga något riktigt smaskigt av resterna i kylen, rädda mjölken med kort utgångsdatum eller leta fram förra årets grötris i skafferiet och gör ett supersmarrigt mellanmål. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en resterkock!

Tävlingen pågick mellan 1 oktober-1 december 2022. Resterkocken återkommer hösten 2023. Barn och unga tävlade enskilt eller i grupp med sitt bästa restrecept.

Fakta om matsvinn:

  • En barnfamilj kan spara minst 3 000–6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn.
  • De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk.
  • Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.

Om Resterkocken:

Kampanjen har som mål att minska matsvinnet i hushållen. Resterkocken riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Tävlingen är ett initiativ från Sysav, NSR, VIVAB, LSR och ÖGRAB samt Svenljunga, Kristianstad, Tranemo och Partille.

* Livsmedelsverket, www.livsmedelsverket.se

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Sysav är ett miljö- och återvinningsföretag som tar emot, behandlar och återvinner avfall från hushåll och industrier. Sysav skapar värde för samhälle och kunder genom en hållbar resurs- och avfallshantering. Vi återför värdefulla resurser och återvunnen energi och bidrar på så sätt till minskade koldioxidutsläpp och uttag av jungfruliga råvaror. Vi verkar för ett samhälle med cirkulära flöden, hållbar produktion och konsumtion, där onödigt avfall inte uppstår. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer - tillsammans med våra kunder, samarbetspartners och invånarna i våra 14 ägarkommuner.

    Kontakter

    Susanna Christensson

    Susanna Christensson

    Kommunikatör, kommunikationskampanjer och kommunikationsprojekt Gillar att prata om kommunikationskampanjer och kommunikationsprojekt 0734-396231
    Ann Thorén

    Ann Thorén

    Projektledare, samarbetsprojekt med Sysavs ägarkommuner Gillar att prata om samarbetsprojekt med Sysavs ägarkommuner 040-6352247