Gå direkt till innehåll
Större vaxmott är en fjärilsart vars larver har stor aptit på plast, något som upptäcktes av en slump.
Större vaxmott är en fjärilsart vars larver har stor aptit på plast, något som upptäcktes av en slump.

Pressmeddelande -

Plastätande larver dragplåster på Sysavdagen

De mumsar i sig vårt plastavfall. Sedan blir de till mat för oss människor. Är vaxmottslarver lösningen på både plastbergen och hungern på jorden? Ja, om du frågar Svetlana Eskebaek på Norbite, som jobbar för att insekterna ska bli framtidens plaståtervinnare.

– Det låter orealistiskt, men det är det inte. Larverna klarar att äta 90 procent av de vanligaste plastsorterna och 100 larver äter upp en bärkasse på 24 timmar. Just nu jobbar vi med att ta fram en helautomatisk prototyp som ska kunna hantera upp till 7 000 ton plast per år, säger Svetlana Eskebaek.

För första gången i Lund

Hon är en av flera spännande föreläsare på Sysavdagen som går av stapeln i Stadshallen i Lund, den 26 april. Sysavdagen är en årlig miljö- och hållbarhetskonferens som vänder sig till alla som tillsammans med Sysav vill bidra till att skapa världens mest hållbara region – för denna och kommande generationer. I år ligger fokus på hur miljöinnovation kan forma en mer hållbar och ansvarsfull framtid.

Stort intresse för Sysavdagen

De fysiska platserna till evenemanget, som är öppet för alla och gratis, tog slut direkt. Men Sysav har valt att arrangera Sysavdagen digilogt, det vill säga att alla som vill kan delta även digitalt – var man än befinner sig.
– Vi är glada att kunna erbjuda ett gediget program som lockar en stor publik. Och med tanke på årets tema är det verkligen passande att Sysavdagen för första gången går av stapeln i Lund. Vi ser fram emot en dag fylld av inspiration och aha-upplevelser!, säger Rustan Nilsson och Ann Nerlund, miljöpedagoger på Sysav och moderatorer under dagen.

Om programmet

Genom att undersöka banbrytande forskning och innovativa lösningar kommer flera föreläsare att fördjupa sig i hur teknologiska framsteg och nytänkande strategier kan forma framtidens hållbara samhällen.
För att få ett övergripande perspektiv har Sysav bjudit in Fredric Bauer som forskar och undervisar bland annat om innovation och hållbar utveckling vid Lunds universitet.
Klas Cullbrand
, projektledare på RISE, kommer sedan att berätta om några olika spännande forskningsprojekt som är på gång just nu. Det blir även en riktig djupdykning ner i ett av dessa.
Svetlana Eskebaek
, CCO Norbite, berättar om larver som äter plast. Sedan avslutas dagen med stipendieutdelning.

I korthet

Vad: Sysavdagen 2024 – Innovation i miljöns tjänst.
När:
26 april kl 11.00-14.30.
Var:
Stadshallen i Lund, Stortorget 9, eller digitalt.
Vem:
Öppet för alla!
För frågor, intervjuer och pressackreditering:
Kontakta Rustan Nilsson, innehållsansvarig för Sysavdagen, på: 040-635 22 44 eller rustan.nilsson@sysav.se

Ungefärliga hålltider:

Innovation i miljöns tjänst - Sysavdaen 2024
Malin Dahlroth, VD, Sysav kl: 11.00-11.10

Innovation i branschen - en tidsresa

Paulina Luedtke, hållbarhetsstrateg, Sysav kl: 11.20-11.30

Från stenkol till hållbarhetsmål

Fredric Bauer, universitetslektor Lunds universitet kl: 11.30-12.10

Rätt från början
- om RE:Source och nedslag om spännande innovation och forskning
Klas Cullbrand, Innovation Manager, RISE kl: 13.05-13.35

Larver som äter plast

Svetlana Eskebaek, Chief Commercial Officer, Norbite kl: 13.40-14.05

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Sysav är ett miljö- och återvinningsföretag som tar emot, behandlar och återvinner avfall från hushåll och industrier. Sysav skapar värde för samhälle och kunder genom en hållbar resurs- och avfallshantering. Vi återför värdefulla resurser och återvunnen energi och bidrar på så sätt till minskade koldioxidutsläpp och uttag av jungfruliga råvaror. Vi verkar för ett samhälle med cirkulära flöden, hållbar produktion och konsumtion, där onödigt avfall inte uppstår. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer - tillsammans med våra kunder, samarbetspartners och invånarna i våra 14 ägarkommuner.

Kontakter

Rustan Nilsson

Rustan Nilsson

Miljöpedagog 0406352244