Gå direkt till innehåll
Genom förbättringar i slaggsorteringen sorteras det ut mer metall. Det har resulterat i en besparing på 14 600 ton koldioxidekvivalenter 2015.
Genom förbättringar i slaggsorteringen sorteras det ut mer metall. Det har resulterat i en besparing på 14 600 ton koldioxidekvivalenter 2015.

Nyhet -

Nu återvinner vi mer metall

Materialåtervinning spelar en stor roll för ett hållbart samhälle. 

Den goda miljökedjan börjar där hemma, på jobbet och i olika verksamheter. Bra sortering öppnar för ökad återvinning, som gynnar både miljö och samhällsekonomi.

Värdefull metall i askan

På Spillepeng i Malmö sorteras slagg från avfallskraftvärmeverket. Magnus Svensson, slaggtekniker på Sysav, förklarar på 1 minut i videon hur slaggen sorteras och återvinns.

Slaggen, även kallad bottenaska, innehåller avfall som inte brinner – främst grus, porslin, glas och metall. I vår slaggsorteringsanläggning tas olika material tillvara: slaggrus, magnetiska metaller, icke magnetiska metaller och en brännbar rest.

- Under 2015 sorterade vi ut 2 262 ton ickemagnetiska metaller och 5 740 ton magnetiska metaller ur slaggen. Metallen som sorteras ut går vidare till återvinning. Den rengörs och sorteras så att den kan förädlas och blir till nytt järn och aluminium.

Slaggruset kan i sin tur användas som vägbyggnadsmaterial eller för att täcka avslutade deponier, berättar Raul Grönholm, projektledare på Sysav Utveckling AB.

- Genom förbättringar i slaggsorteringen kan vi nu sortera ut mer metall. Det resulterade i att vi sparade 14 600 ton koldioxidekvivalenter under 2015 – en förbättring med nästan 3 000 ton från förra året, säger Raul Grönholm.

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

 Anna Vilén

Anna Vilén

Presskontakt Kommunikationschef 0734-39 61 90

Relaterat innehåll

Sysav minskade koldioxidutsläppen med 120000 ton

Sysav minskade koldioxidutsläppen med 120000 ton

Sysavs klimatbokslut för 2015 visar att den avfallsbehandling Sysav bedriver minskade utsläppen av klimatgaser med motsvarande 120 000 ton koldioxid. Effekten beror till stor del på effektiv energiåtervinning och undvikna metanutsläpp från deponering, men materialåtervinning och återbruk är också viktiga bidragande faktorer.

Anton Wendt letar efter skräp.

Så ska södra Skåne bli skräpfritt

Åtta platser ska skräpmätas i sommar. Det är stor skillnad mellan olika platser tycker Peter Andersson och Anton Wendt. De sommarjobbar med att protokollföra allt skräp som finns på en uppmätt yta, ett lite annorlunda sommarjobb. Kartläggningen är det första steget i målet att minska nedskräpningen i Sydskåne.

På Sysavs särskilda mellanlagring förvaras det radioaktiva avfallet tills radioaktiviteten har klingat av.

Hur upptäcker man radioaktivitet i avfall?

I sex år har Sysav som en av få avfallsanläggningar i Sverige kontrollerat förekomsten av radioaktivt material i det avfall som kommer in för förbränning. Detektorerna som skannar lasten när lastbilarna kör genom vågen kan upptäcka så lite strålning som en näsduk som använts av någon strålbehandlats för cancer.