Gå direkt till innehåll
Mat- och livsmedelsavfall blir till slurry på förbehandlingsanläggningen.
Mat- och livsmedelsavfall blir till slurry på förbehandlingsanläggningen.

Nyhet -

Matavfall blir till biogas och biogödsel

På Sysavs förbehandlingsanläggning i Malmö tar vi emot mat- och livsmedelsavfall som bearbetas till en pumpbar slurry. Slurryn behandlas sedan i en biogasanläggning för produktion av biogas och biogödsel.
– Matrester innehåller mycket energi och en påse matavfall som väger ett kilo räcker till att köra en biogasbil nästan två kilometer, berättar Johanna Witt, affärsutvecklare på Sysav.

När matavfallet kommer in till vår anläggning hamnar det först i en tippficka. Där blandas det om, för att få en jämn fuktighet. Därefter pressas matavfallet till flytande form. På Sysav pressar vi matavfallet två gånger, för att få ut så mycket slurry som möjligt. Föroreningar som papper, plast, metall och kartong avskiljs och används för energiutvinning i Sysavs förbränningsanläggning. Matavfallet blandas med fett från fettavskiljarslam och får den perfekta konsistensen. Slurryn är klar!

Bryts ned i syrefri miljö
Slurryn är Sysavs slutprodukt på vår förbehandlingsanläggning. Den transporteras sedan till olika biogasanläggningar för att behandlas biologiskt. I biogasanläggningens syrefria miljö bryts kolhydrater, proteiner och fetter ner i flera steg av bakterier, bland annat metanproducerande mikroorganismer. Matavfallet har en uppehållstid på drygt tre veckor i biogasanläggningen. En metanrik biogas tas tillvara, liksom en flytande biogödsel där näringsämnen från matavfallet finns kvar.

Koldioxid tas bort
Den producerade biogasen innehåller förutom den energirika gasen metan, också en betydande andel koldioxid. För att kunna använda biogasen som fordonsbränsle behöver det mesta av koldioxiden tas bort. Det görs i en uppgraderingsanläggning, som kan fungera på lite olika sätt. En vanlig metod är att rena gasen med vattenabsorption, det vill säga att gasen duschas med vatten. Koldioxiden löser sig i vattnet och kvar blir i princip ren metan.


Lämna livsmedelsavfall till oss

Sysav tar emot livsmedelsavfall från industri och grossister. Välkommen att kontakta oss för rådgivning och avlämning.

Matavfallet blandas.

Slurryn är Sysavs slutprodukt på vår förbehandlingsanläggning.

Johanna Witt är vår nya affärsutvecklare.



Kontakter