Nyhet -
Plastutredningen är på plats - "Det går om vi vill"
Vi måste minska plastens negativa miljöeffekter. Plastutredningen som regeringen beställde 2017 har kommit, och heter "Det går om vi vill - förslag till hållbar plastanvändning". Utredningen innehåller en mängd förslag på åtgärder till regeringen, men få är konkreta. Kontentan är att minskad miljöpåverkan från plastanvändning är möjlig, men det kommer inte att uppnås genom konsumentmakt utan kräver styrmedel.
Sysav välkomnar många av tankarna och hoppas på att vidare utveckling ska vara steg på vägen mot en mer cirkulär ekonomi.
- Plast är komplext: många olika fraktioner med många olika egenskaper. Det kommer att krävas att enskilda aktörer tar tag i särskilda flöden. Vi planerar för en anläggning för återvinning av bland annat plastprodukter. Vår största utmaning blir avsättningen av våra processade sekundära produkter och ser därför gärna styrmedel för producenter att använda större andel återvunna material i deras tillverkningsprocess, säger Magnus Thysell, marknadschef på Sysav.
Standardisering och säker återanvändning
Utredningen är indelad i tre områden; smartare användning, ökad och säker materialåtervinning samt förnybar plast. - För att åstadkomma en ökad och säker materialåtervinning är det viktigt att fortsatt stödja standardiseringsarbetet och förbättra spårbarheten genom märkning, menar Kjerstin Ekvall, senoiradvisor på Sysav. Vi ser även positivt på förslaget om att införa en klimatkompensationsavgift på försäljning av fossil plast.
Ett av utredningens förslag gällande säker återanvändning, och handlar om att ta fram information till konsumenter om när det ur miljö- och säkerhetssynpunkt kan vara olämpligt att återanvända vissa plastprodukter.
- Man ska inte glömma att långt ifrån all plast varken kan eller bör materialåtervinnas. Giftig plast ska tas ut ur kretsloppet och återvinnas som energi under säkra former, säger Kjerstin.