Gå direkt till innehåll
​Renoveringsdags? Så gör du med byggavfallet!

Blogginlägg -

​Renoveringsdags? Så gör du med byggavfallet!

Nu är det många som bygger och fixar hemma. Det betyder att det blir en hel del byggavfall som behöver tas om hand på bästa sätt. Här kommer tips på hur du undviker några vanliga fällor och underlättar ditt besök på återvinningscentralen.

Kanske ägnar du dig i dessa tider åt att bygga det där nya trädäcket, byta ut köket eller ta bort det fallfärdiga trädgårdsskjulet? Renovering innebär något nytt och härligt, men också att det blir en hel del avfall som behöver tas om hand på bästa sätt.

Planera ditt besök

Det låter självklart, men det bästa är att helt enkelt göra rätt från början. Lägg inte allt avfall blandat i en hög, utan se till att hålla isär de olika materialen. På Sysav.se kan du se vilka olika fraktioner som finns på din närmsta återvinningscentral, så blir det lättare att sortera. Där hittar du också packlistor som gör att du kan lasta släpet eller bilen i rätt ordning - då blir ditt besök mycket smidigare. Och glöm inte att ta med dig körkortet när du kör till återvinningscentralen.

Återbruka helt byggmateriel

Helt byggmaterial sorterar du som "Återbruk: Byggmaterial".

-Det kan vara både nytt byggmaterial som blir över när du renoverat färdigt eller gammalt material som du rivit ut. Det viktiga är att det är helt och fungerar. Du kan till exempel lämna helt tegel och plattor, vaskar och toalettstolar, dörrar och fönster eller beslag och kranar, säger Patrik Lövgren, områdeschef Återvinningsanläggningar.

Det du lämnar för återbruk går direkt till Malmö Återbyggdepå, som tar emot och säljer begagnat byggmaterial. Där kan du förstås även leta byggmaterial till din renovering. Återbyggdepån drivs gemensamt av Sysav och Malmö stad.

Knepiga material

Det gäller att hålla koll på vad det är för material du lämnar på återvinningscentralen, så det hamnar rätt. Något som kan vara knepigt är blåbetong. Blåbetong är en alunskifferbaserad lättbetong som förr användes i exempelvis husväggar och stommar. Den blåaktiga lättbetongen avger både radongas och gammastrålning.

-Blåbetong ska inte ligga bland "Jord, sten och betong", utan i fraktionen som heter "Isolering och blåbetong". Kontakta alltid personalen innan du slänger avfall i containern "Isolering och blåbetong", säger Patrik Lövgren.

Något annat som är lätt att göra fel på är tryckimpregnerat trä, som kan finnas i exempelvis trall och staket. Det ska inte ligga bland vanligt trä, utan i "Tryckimpregnerat trä och slipers”.
I samband med ny lagstiftning om spårbarhet
tar vi inte längre emot farligt avfall från verksamheter och företag på våra återvinningscentraler, utan hänvisar till Spillepeng, Hedeskoga och Måsalycke avfallsanläggningar.

Svar på sorteringsfrågor

Ibland kan det vara svårt att veta hur ett avfall ska sorteras. Då kan du söka på olika avfall i vår Sorteringsguide.

-Om man är det minsta osäker, ska man alltid fråga personalen. Var också uppmärksam på de skyltar som finns uppsatta på återvinningscentralen, där finns mycket bra sorteringsinformation, säger Patrik Lövgren.

Ämnen

Regioner

Kontakter