Gå direkt till innehåll
Misstag och lösningar - så formar vi morgondagens hållbara samhälle

Blogginlägg -

Misstag och lösningar - så formar vi morgondagens hållbara samhälle

Människan strävar efter att hitta nya smarta lösningar för att göra livet enklare. Men våra uppfinningar samspelar inte alltid särskilt väl med naturen. Hur kan vi göra rätt från början? Sysavdagen fokuserade i år på innovationer, hållbar utveckling och framtidsspaningar.

Hur har dåtidens innovationer som förenklade vår vardag, påverkat miljö och klimat? Ett tydligt exempel är engångsblöjorna. En enormt smidig lösning för föräldrar, men ur miljösynpunkt problematisk.

– Blöjan går inte att återvinna. Den måste gå till restavfall och leder till koldioxidutsläpp. Det var inget man tänkte på då när den togs fram men något vi måste hantera idag, och där har vi ett tydligt exempel på hur smarta innovationer kan bli tokiga. Vi måste tänka efter före, säger Ann Nerlund, som var moderator under eventet tillsammans med Rustan Nilsson, båda miljöpedagoger på Sysav.

Nya perspektiv genom möten
Sysavdagen som i år hölls i Stadshallen i Lund, var välbesökt. 120 personer var på plats fysiskt och 200 deltog digitalt. Talare var Fredric Bauer, universitetslektor på Lunds universitet som gav en historisk överblick från stenkol till hållbarhetsmål, Klas Cullbrand, innovation manager på RE:Source pratade om att göra rätt från början och Svetlana Eskebeak, Chief Commercial Officer på Norbite berättade om deras forskning kring larver som äter plast. Från Sysav deltog hållbarhetsstrateg Paulina Luedtke som pratade om innovationer, förr och nu, i avfallsbranschen.

– Jag hoppas att deltagarna fick med sig att vi inte bara kan lita på ny teknik. Innovationer uppstår genom möten mellan människor från olika branscher och bakgrund som ger oss nya perspektiv. Människan är inte en solitär, vi kan ta hjälp av det som redan finns i naturen för att lösa problem som vi har skapat. Som i fallet med larverna, säger Ann.

Årligt event
Syftet för Sysav med eventet som hålls på våren varje år, är att bidra till hållbar utveckling och skapa ett forum där människor kan få nya idéer och knyta kontakter.

– Vi försöker alltid göra eventet ännu bättre, så till nästa år kanske vi ändrar något, men oavsett ska det vara ett inspirerande och upplyftande event om ganska tunga ämnen, säger Ann Nerlund.

Vi ses väl på Sysavdagen 2025?

Ämnen

Regioner

Kontakter

 Anna Vilén

Anna Vilén

Presskontakt Kommunikationschef 0734-39 61 90