Blogginlägg -
Låt elektroniken leva längre!
Elektronikprylar är något vi gärna byter ofta, men elektronikbranschen kräver stora mängder naturresurser. Genom att köpa begagnat och laga vår trasiga elektronik för att förlänga livet på den, kan vi göra stora klimatvinster.
Den snabba teknikutvecklingen i kombination med billigare teknikprylar gör att vi konsumerar allt mer elektronik. Enligt en rapport som togs fram på uppdrag av Naturvårdsverket använder vi minst 160 kg elektriska och elektroniska produkter per person och år i Sverige.
I takt med att våra maskinparker i hemmen växer, ökar även vårt elektronikavfall. Elavfall är den snabbast växande avfallsströmmen i världen. Enligt El-kretsen genereras cirka 45 miljoner ton elavfall varje år i världen. Mycket av det som slängs hade kunnat få nytt liv.
Fördubblar livslängden
Anna Höglund jobbar på Inrego, vars affärsidé är återanvändning av datorer, mobiler och andra IT-produkter. Det betyder att de tar hand om företags gamla IT-produkter när de byts ut. När produkterna kommer till Inrego genomförs en rad olika åtgärder. Hårddiskar och lagringsmedia raderas på information, produkterna testas, repareras och uppgraderas och görs redo för att användas igen. Livslängden kan på så vis minst fördubblas.
-Att förlänga livslängden på IT-produkter ger konkreta hållbarhetsvinster, för miljön, samhället och rent ekonomiskt. Skolsektorn är en av de största köparna av begagnad IT och för många skolor är andrahandsmarknaden en förutsättning för att kunna förse eleverna med datorer överhuvudtaget, säger Anna Höglund.
Fler köper i andra hand
Det är viktigt att inte låta IT-produkter bli liggande i förråd, utan se till att de tas om hand. Det bästa är förstås om de kan användas längre. Inrego kunde återanvända 95 procent av alla datorer man tog hand om förra året.
-Det är bra att tänka på att vårda sina saker, så att de bibehåller ett högt värde. Om man inser att produkten inte är skräp efter tre år, utan faktiskt har ett värde, kanske man också hanterar den på ett annat sätt. Vi märker också att allt fler svenskar väljer att köpa IT-prylar i andra hand och det är glädjande. Det ger lika stor positiv miljöpåverkan som att låta sina gamla produkter gå till återanvändning, säger Anna Höglund.
Sysav har sedan 2016 skickat IT-produkter för återanvändning till Inrego, vilket har minskat utsläppen av koldioxid med 5 386 kg. Det motsvarar energin för att värma upp 22 lägenheter i ett år.
Aktuell: Anna Höglund pratar på Sysavdagen den 26 april.
Vad är elektronikavfall?
Alla saker som har sladd eller drivs med batteri. Elavfall kan innehålla ämnen som är skadliga för miljön och människan och får därför inte slängas tillsammans med de vanliga soporna. Lämna ditt elavfall på närmsta återvinningscentral. Är det mindre elektronik (upp till en mikrovågsugns storlek) kan du även lämna det till Farligt Avfall-bilen. Småelektronik, glödlampor och batterier kan du också lämna i Samlaren.
Visste du att produktionen av en...
...bärbar dator ger upphov till 1,2 ton avfall?
...mobiltelefon ger upphov till 86 kg avfall?
...elektrisk borrmaskin ger upphov till 51 kg avfall?
Källa: Produkters totala avfall - en studie om avfallsfotavtryck och klimatkostnad, IVL (2015)